Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovenský národ povstal: Desaťtisíce ľudí vítali na námestí dojatých hokejistov!

Hokejisti na Námestí SNP Zobraziť galériu (11)
Hokejisti na Námestí SNP

BRATISLAVA – Medailoví hrdinovia sú doma aj s cenným kovom z MS v hokeji. Bratislavské ulice v pondelok popoludním zaplnili nadšení fanúšikovia a na Námestí SNP sa lámali rekordy. Hokejisti si tak hneď po prílete z Helsínk vychutnávali ovácie ľudí. Zaujímavé je, že cesta z letiska na Námestie SNP trvala dlhšie ako samotný let z Fínska.

Tím pod vedením českého trénera Vladimíra Vůjteka, v ktorého triumf na začiatku šampionátu neveril azda ani ten najväčší optimista, sa postaral o obrovskú senzáciu. Z Helsínk si doniesol po prehre vo finále s Rusmi (2:6) striebornú medailu.

Na bratislavské letisko M. R. Štefánika dorazili hokejisti v modrých dresoch, s medailami na krkoch a víťaznou trofejou v rukách kapitána Zdena Cháru krátko pred druhou.
Zobraziť galériu (11)
Na bratislavské letisko M. R. Štefánika dorazili hokejisti v modrých dresoch, s medailami na krkoch a víťaznou trofejou v rukách kapitána Zdena Cháru krátko pred druhou.  (Zdroj: Martin Olexy)

Retroautobus, ktorý vyvoval u verejnosti zmiešané pocity.
Zobraziť galériu (11)
Retroautobus, ktorý vyvoval u verejnosti zmiešané pocity.  (Zdroj: Martin Olexy)

Už na letisku na strieborných chlapcov čakalo asi 600 ľudí, čo predznamenávalo, že cesta preplnenými ulicami, ktoré lemovali naradostení priaznivci, potrvá dlho. Vďaka retroautobusu s otvorenou strechou mali fanúšikovia svojich hrdinov ako na dlani a dokonca si s nimi mohli aj tľapnúť. Desaťkilometrovú trasu, ktorá sa za normálnych okolností dá prejsť za 15 minút, tak absolvovali za neuveriteľné 2 a pol hodiny, pričom samotný let z Helsínk do Bratislavy trval kratšie, len dve hodiny.

Fanúšikovia vítali hokejistov už na letisku.
Zobraziť galériu (11)
Fanúšikovia vítali hokejistov už na letisku.  (Zdroj: Ján Zemiar,)

Tľapnúť si so striebornými chlapcami nebol problém.
Zobraziť galériu (11)
Tľapnúť si so striebornými chlapcami nebol problém.  (Zdroj: Ján Zemiar,)

Príchod hokejistov

Fanúšikovský rekord, sektové kúpele a obrovské dojatie

Hokejistov na Námestí SNP privítali vo veľkom štýle desaťtisíce fanúšikov, ktorí sa napriek niekoľkohodinovému čakaniu v dave a v tridsaťstupňových teplotách nakoniec dočkali svojich hrdinov. Keď hokejisti vyšli na pódium, spustil sa obrovský lejak. Ani ten však nepokazil radosť nadšeného publika. Podľa odhadov bolo na námestí viac ľudí ako pred 10 rokmi, keď fanúšikovia vítali zlatých hokejistov z Göteborgu.

Masy ľudí sa tiahli až po Kamenné námestie.
Zobraziť galériu (11)
Masy ľudí sa tiahli až po Kamenné námestie.  (Zdroj: Martin Olexy, Mowsnet)


Moderátor Slavo Jurko dávkoval prichádzajúcich hokejistov nedočkavým húfom postupne, promenádu vytvorenú sexi roztlieskavačkami medailistov otvorili Michal Sersen, Juraj Mikúš a ukončili za ovácií najväčšie esá šampionátu Ján Laco, Miroslav Šatan a kapitán Zdeno Chára. Nakoniec sa predstavil na pódiu aj český tréner Vladimír Vůjtek, ktorého niekoľkokrát vyhodili do vzduchu.

Tomáš Tatar si oslavy evidentne užíval.
Zobraziť galériu (11)
Tomáš Tatar si oslavy evidentne užíval.  (Zdroj: Martin Olexy, Mowsnet)


Moderátor postupne vyspovedal väčšinu hráčov, pričom ani jeden z nich napokon nezostal suchý. Sektový kúpeľ si medzi sebou uštedrila drvivá väčšina hokejistov. "Všetky privítania podobných rozmerov sú krásne. Je to vysnívaná situácia. Fanúšikovia oceňujú, koľko nás stála táto medaila síl. Museli sme veľmi bojovať, aby sme sa dostali do finále. Tešíme sa, že sme urobili ľuďom veľkú radosť," povedal kapitán tímu Zdeno Chára.

Všetky medailové návraty domov zažil Miroslav Šatan, ktorý už má na svojom konte štyri cenné kovy z majstrovstiev sveta. "Tá cesta z letiska, neuveriteľná radosť ľudí, toho sa nedá prejesť, to môže zažiť človek aj desaťkrát, stále je to nové. Pokiaľ bude forma a zdravie, vždy do národného tímu rád prídem," dodal Miroslav Šatan, za čo si od publika vyslúžil obrovský potlesk.

Sektová sprcha sa ušla každému, aj fotografom v prvých radoch.
Zobraziť galériu (11)
Sektová sprcha sa ušla každému, aj fotografom v prvých radoch.  (Zdroj: Martin Olexy, Mowsnet)

Najlepší brankár MS Ján Laco si užíval obrovskú náklonnosť fanúšikov, ktorí mu venovali búrlivé ovácie.
Zobraziť galériu (11)
Najlepší brankár MS Ján Laco si užíval obrovskú náklonnosť fanúšikov, ktorí mu venovali búrlivé ovácie.  (Zdroj: Martin Olexy, Mowsnet)

Najlepší strelec Slovákov na šampionáte Tomáš Kopecký pozdravil aj svojho bývalého reprezentačného kolegu Pavla Demitru pohľadom do nebies, čím vyvolal intenzívne skandovanie Demitrovho mena.

Český tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek tiež poďakoval fanúšikom. ,,Myslím, že aj na Morave veľa ľudí fandilo Slovákom," vyhlásil. Hokejistov, ktorí sa po oslavách so šampanským predvádzali tanečnými kreáciami, tisícky ľudí odmenili hlasným "ďakujeme".

Tréner Vladimír Vůjtek sa ocitol vo vzduchu.
Zobraziť galériu (11)
Tréner Vladimír Vůjtek sa ocitol vo vzduchu.  (Zdroj: Martin Olexy, Mowsnet)

Šoumeni a benjamíni mužstva Tomáš Tatar a Libor Hudáček bavili publikom aj tancom.
Zobraziť galériu (11)
Šoumeni a benjamíni mužstva Tomáš Tatar a Libor Hudáček bavili publikom aj tancom.  (Zdroj: Martin Olexy, Mowsnet)



Po 40 minútach búrlivých osláv na Námestí SNP sa hráči presunuli do hotela Double Tree by Hilton. Vo večerných hodinách zasadli k spoločnej večeri, ktorá mala byť pôvodne obedom.

Striebro s cenou zlata. Takúto príchuť mal nečakaný úspech Slovákov na šampionáte v Škandinávii. Po bronze z Helsínk v roku 2003, zlate z Göteborgu v roku 2002 sa od reprezentačného tímu očakáva, že zo severských krajín prinesú cenný kov aj budúci rok. V prvom rade však ešte raz jedno veľké "ďakujeme" za skvelé hokejové momenty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu