Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PS a Spolu chcú bojovať proti Pente: Predložia Lex Haščák, ktorý má obmedziť moc oligarchov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Predstavitelia PS-Spolu predložia v piatok do parlamentu dva zákony, ktoré majú obmedziť moc oligarchov. Nazývajú ich aj Lex Haščák. Lídri Michal Truban a Miroslav Beblavý o tom informovali na tlačovej konferencii.

Prvý návrh zákona určuje, že jeden majiteľ nemôže naraz pôsobiť v oblasti zdravotných poisťovní, lekární a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. "Musí si jednu z nich vybrať," vysvetlil Beblavý. Od tohto opatrenia si podľa neho okrem iného sľubujú aj obmedzenie moci finančnej skupiny, ktorá dnes ovláda veľkú časť zdravotníctva.

Druhý návrh rieši konflikt záujmov v médiách. Všetky médiá s obratom nad milión eur by sa mali zapisovať do protischránkového registra, aby bolo možné zistiť ich skutočného majiteľa. Zaoberá sa tiež veľkými médiami s obratmi nad päť miliónov eur, ktoré obchodujú so štátom alebo pôsobia v zdravotníctve. "Buď sa vzdajú kontroly nad médiami alebo sa budú musieť vzdať štátnych peňazí," hovorí. Vyhodnocovať konflikt záujmov by mal protimonopolný úrad.

PS a Spolu chcú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prieskum o Pente

Zákony súborne nazývané Lex Haščák predkladajú do parlamentu spolu s nezaradenými poslancami Luciou Žitňanskou, Martinom Poliačikom a Alanom Suchánkom. PS-Spolu zároveň zverejnili výsledky prieskumu, ktorý na ich objednávku uskutočnila na prelome októbra a novembra agentúra Focus na vzorke 1.020 respondentov. V ňom prejavilo skôr negatívny názor na finančnú skupinu Penta 32,9 percenta ľudí a veľmi negatívny 47,2 percent opýtaných. Skôr pozitívny prevládal u 8,6 percenta.

Opozičné zoskupenie si prieskum objednalo po zverejnení údajnej nahrávky z kauzy Gorila, v ktorej vystupuje spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák. Respondentom boli položené otázky týkajúce sa ich názoru na finančnú skupinu Penta, či počuli o návrhu zákona Lex Haščák, a či by prípadné nepodporenie návrhu tohto zákona zo strany niektorej z opozičných strán bolo prejavom ich strachu z Penty, alebo to nie je možné takto vnímať. Z prieskumu vyplýva, že 6,6 percenta respondentov nikdy o Pente nepočulo.

Jaroslav Haščák
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Prevažne negatívny názor na Pentu mali voliči opozičných, ale aj koaličných strán. Najviac negatívne vidia Pentu voliči KDH (92,9 percenta). Potom nasleduje SaS (88,6 percenta), OĽaNO (87,8 percenta), koalícia PS/Spolu (87,3 percenta), SNS (86,1 percenta), Za ľudí (84,9 percenta) a ĽSNS (82,7 percenta). Pod hranicou 80 percent je strana Smer-SD (71,1 percenta), Sme rodina (66,9 percenta) a Most-Híd (65,7 percenta).

Populistický nezmysel

Návrh PS/Spolu vníma Penta ako populistický nezmysel. „Nielen, že nerieši súčasné problémy slovenského zdravotníctva, ale môže výrazne ohroziť ďalšie súkromné investície do tohto sektora. Do obnovy slovenských nemocníc sme investovali už viac ako 200 miliónov eur. Spolu s plánovanými investíciami, napríklad do výstavby novej koncovej nemocnice v Bratislave, by investície Penty do slovenského zdravotníctva mali dosiahnuť takmer pol miliardy eur. Podpora takéhoto návrhu je zároveň útokom na zdravotnícke spoločnosti, ktoré dnes na Slovensku zamestnávajú viac ako 10-tisíc ľudí a ročne poskytnú starostlivosť viac ako piatim miliónom pacientom,“ píše sa v stanovisku Penty, ktoré zaslal jej hovorca Gabriel Tóth.

Viac o téme: ParlamentPS-SpoluLex Haščák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu