Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Radičová: Rozhodnutie o nevydaní Nicholsonovej knihy je porušením slobody slova!

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) považuje rozhodnutie súdu o zákaze vydania pripravovanej knihy novinára Toma Nicholsona o kauze Gorila za porušenie slobody slova.

"To nie je Mein Kampf. Ostro protestujem, ale nemôžem urobiť nič viac voči nezávislosti súdov," poznamenala na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní vlády.

Podľa nej si je sudca určite plne vedomý následkov tohto rozhodnutia. Zároveň verí že, konal v presvedčení dodržiavania práva a zákonnosti. "Musíme to brať ako fakt, ale je to v istej miere bezprecedentné," dodala s tým, že ide o sudcu, ktorý v minulosti rozhodol o tom, že sa má exprezident Michal Kováč ospravedlniť bývalému šéfovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Ivanovi Lexovi za výroky o tom, že stojí za zavlečením jeho syna do Rakúska.

Okresný sudca Branislav Král vo štvrtok 2. februára predbežným opatrením rozhodol, že sa pripravovaná kniha o spise Gorila nesmie vydať. Návrh na predbežné opatrenie podal spolumajiteľ spoločnosti Penta Jaroslav Haščák, ktorý v spise figuruje ako jeden z hlavných aktérov.

Nicholsonovi tiež súd prikázal, aby okamžite odovzdal všetky jej verzie. Podľa predbežného opatrenia sa Nicholson musí zdržať vydania, iného zverejnenia alebo akéhokoľvek iného šírenia knihy alebo inej publikácie nielen v písomnej, ale aj vo zvukovej a v obrazovej forme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu