Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

AFP: Zablokovať knihu o Gorile je zásah do slobody slova

Gorila
Gorila (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Rozhodnutie súdu zablokovať vydanie knihy Toma Nicholsona považuje Aliancia Fair-play (AFP) za neprijateľný zásah do slobody slova a ústavných práv občanov.

"Novinári hrajú v prípadoch, akým je Gorila, kľúčovú úlohu a bez ich slobodnej práce by sa mnohé z vážnych podozrení nikdy nevyšetrili," informoval  Peter Kunder z AFP s tým, že je dôležité, aby súdy nezasahovali do ich práce."Výroky ľudí, ktorým postavenie prináša lepšiu informovanosť o veci ako bežným ľuďom, nás presviedčajú, že predchádzajúce vyšetrovanie nebolo vedené dôkladne a nevenovala sa mu patričná pozornosť," hovorí Kunder.

Až verejný záujem podľa neho oživil vyšetrovanie, a tak priniesol šancu, že v prípade potvrdenia niektorých informácií by vyšetrovacie orgány mohli dospieť aj k zaisteniu dôkazov o trestnej činnosti a vzneseniu obvinenia. "Preto sa obávame, že dôsledkom tohto rozhodnutia môže byť nielen umlčanie možných kritikov, ale aj sabotovanie hľadania pravdy," dodal. Aliancia ďalej uviedla, že pravdivosť informácií nie je daná tým, či ich odsúhlasia štátne orgány, alebo nie.

"Súdy každodenne skúmajú pravdivosť tvrdení na základe svedeckých výpovedí občanov či listinných dôkazov, ktoré s činnosťou štátnych orgánov nemajú nič spoločné. No rozhodnutie sudcu JUDr. Branislava Krála na nás pôsobí, akoby sa na Slovensku zavádzal monopol štátu na pravdu," poznamenal Kunder. Nakoľko orgány činné v trestnom konaní v takých prípadoch nemajú povinnosť informovať verejnosť o jednotlivých zisteniach, zvolený prístup by znamenal zákaz publikovať aj informácie, ktoré sú dokázateľne pravdivé, tvrdí aliancia. "Spomínané odôvodnenie preto na nás pôsobí nezmyselne," dodal.

Zákaz publikovať dokonca aj hodnotiace úsudky Aliancii Fair-play pripomína výklad práva v diktátorských režimoch. "Myslíme, že nielen prípadné stíhanie skorumpovaných osôb, ale už aj zistenie pravdy o práci vyšetrovateľov a o prepojení politických špičiek s biznisom je natoľko spoločensky dôležité, že zodpovední by mali odtajniť všetky dokumenty, ktoré sa s akciou Gorila objavili," uzavrel Kunder.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu