Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Firmy by nemali finančne podporovať strany, tvrdí Maďarič

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podpredseda Smer-SD Marek Maďarič by bol za väčšiu spoluúčasť súkromného sektora, resp. verejnosti na financovaní politických strán, ale nemali by sa na nej podieľať právnické osoby.

Uviedol to v súvislosti s nedávno schváleným americkým zákonom, ktorý v USA zvyšuje možnosť financovania politikov veľkými firmami. "Ja hodnotím aj ten zákon, ktorý bol prijatý v spojených štátoch, kde sa umožnilo aj sponzorovanie cez právnické osoby, za škodlivý pre demokraciu," uviedol Maďarič v relácii STV O päť minút dvanásť. Podľa jeho slov sa takýmto spôsobom dostáva do nerovnosti strana, ktorá nepresadzuje natoľko záujmy právnických osôb ako fyzických osôb. "Som za to, aby bola väčšia možnosť verejnosti podporovať politické strany, ale nie som veľkým priaznivcom právnických osôb v tomto zmysle," dodal. Pripomenul, že právnická osoba tiež presadzuje nejaké zámery, ale nepochybne má viac zdrojov a možností podporovať politickú stranu.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) tvrdí, že by všetci určite privítali, keby vznikla klíma väčšieho záujmu sponzorských príspevkov pre politické strany. "Bolo by to len zdravé," vyhlásila. Musíme si však uvedomiť realitu. "Tá klíma tu na Slovensku je možno nadstavená trochu inak, ako v Spojených štátoch amerických, kde súkromné sponzorstvo politickým stranám je niečo štandardné a bežné - na Slovensku zatiaľ táto klíma vytvorená nebola," dodala.

Obaja politici sa v relácii zhodli, že kľúčom k riešeniu problému s tokmi peňazí politickým subjektom je nestranná a nezávislá kontrola financovania politických strán. Osem z nich (medzi nimi SDKÚ-DS aj Smer-SD) sa už pripojilo k iniciatíve Transaprency International Slovensko, Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy a Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť na nový model financovania a kontroly financovania politických strán, ktorý smeruje k sformovaniu nezávislého orgánu takej kontroly. "Musíme sa (politické strany) dohodnúť," dodal Maďarič v relácii STV O päť minút dvanásť. Podľa jeho slov to musí pritom existovať nejaký transparentný kľúč a pripúšťa, že by sa na kontrole mohol podieľať aj tretí sektor, resp nepolitický zástupcovia v orgáne, ktorý by mal kontrolu na starosti. Po dosiahnutí dohody ba mal nové pravidlá kontroly legislatívne upraviť zákon . "V tom zákone by potom boli určite obsiahnuté aj ďalšie veci, možnosť aj nejakého viaczdrojového financovania politických strán možno nejaké on-line informovanie alebo evidovanie straníckych výdavkov ," vysvetľoval Maďarič.

Ministerka Žitňanská spomenula aj ďalšiu požiadavku, že každá strany by mala mať len jeden účet, z ktorého by financovala kampane. "Aby aj individuálni kandidáti v rámci individuálnych kampaní napríklad do komunálnych štruktúr mali na to účet zriadený." Žitňanská tvrdí, že ich strana už teraz nadštandardne zverejňuje dary on-line. "Prijímame dary len bezhotovostne a zmluvy musia byť overené notárom," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu