Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Polámané stromy ich odpojili od elektriny a vody!

Hodruša-Hámre bez elektriny Zobraziť galériu (10)
Hodruša-Hámre bez elektriny

BANSKÁ BYSTRICA - Bez elektriny, vody a tepla. Takto už druhý deň žijú obyvatelia obce Hodruša-Hámre v Štiavnických vrchoch. Podpísala sa pod to kalamita. Podmáčaná pôda a ťažký sneh polámali stromy a tie spadli na elektrické stĺpy. Ľudia stále nevedia, kedy sa ich problémy skončia.

Snehová kalamita, ktorá zasiahla Slovensko sa doslova vyzúrila v Štiavnických vrchoch. Popadané stromy zatarasili nielen cesty, ale zničili aj eletrické vedenie. Ešte dnes bolo na niektorých miestach v obci Hodruša-Hámre vidieť zlomené stĺpy elektrického vedenia. „Kto to nezažil, ten neuverí. Stromy padali všade okolo nás. So svojím autom som v poslednej chvíli stihol odísť a vzápatí padol na to miesto strom,“ opisuje situáciu jeden z obyvateľov.

V prvý deň bola bez elektriny celá obec. Žiaci dokonca ukončili skôr vyučovanie. Na druhý deň sa v niektorých častiach obce podarilo poruchu opraviť, stovky ľudí sú však stále bez elektriny. „Eelektrickú energiu nemá ešte vyše 600 obyvateľov, najmä v časti Banská Hodruša,“ povedal starosta obce Hodruša-Hámre Jozef Uram.

Obyvatelia obce za vzniknutú situáciu vinili aj elektrikárov. Podľa nich zažili podobnú kalamitu pred 5-timi rokmi, odvtedy sa však nič nezmenilo. „Dokonca ešte dnes sú niektoré stĺpy odvtedy prelomené, nikto ich nevymenil. Hoci sme ich viackrát žiadali, aby aspoň stromy v blízkosti stĺpov vypílili, všetci to ignorovali,“ dodáva ďalší z obyvateľov.

Keďže nie je elektrina, niektorí obyvatelia nemajú ani vodu a teplo. Musia si ju nosiť aj tri kilometre z dolnej časti obce. Čerpadlá na vodu totiž nefungujú a elektrické kúrenie im je teraz zbytočné. Zatiaľ nie je známe ani to, kedy dodávku elektriny obnovia. Ľuďom teda nezostáva nič iné iba čakať.

TIP OD ČITATEĽA Niekoľko stromov spadlo aj na elektrické vedenie vo Zvolene. Elektrický výboj spálil korunu borovice, ktorá sa pod náporom ťažkého snehu dotýkala vedenia. Výboj bol taký intenzívny, že strom podľa nášho čitateľa do 15 minút prepálil.

Stali ste sa svedkom mimoriadnej udalosti? Boli ste pri tom a podarilo sa vám zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.

Polámané stromy ich odpojili
Zobraziť galériu (10)



Hodruša-Hámre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu