Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Protesty v D. Lužnej spôsobili meškanie 45 minút

Protest v Dunajskej Lužnej Zobraziť galériu (3)
Protest v Dunajskej Lužnej (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Približne tri desiatky ľudí prišli dnes na protestný pochod v Dunajskej Lužnej, aby vyjadrili nevôľu so zmenou trasy chystanej rýchlostnej cesty R7 spájajúcu obec s Bratislavou.

Motoristi, ktorí prechádzali frekventovanou cestou v obci, sa pre blokovanie premávky zdržali v kolóne pol hodinu až 45 minút. Vyplýva to z informácií televízie TA3 a Stella Centra, podľa ktorého sa však pôvodne očakávali pre protest väčšie dopravné problémy.

"Okolo deviatej ráno bola už premávka viac menej plynulá, samozrejme bolo treba ešte počítať s dozvukmi klasickej pondelkovej dopravnej špičky. Ten protest nebol žiadna katastrofa, podľa hlásení bolo zdržanie do trištvrte hodiny. Ale je to frekventovaná cesta, takže tam hustejšia premávka býva aj obyčajne," povedal Vladimír Michal zo Stella, ktoré mapuje dopravu na cestách.

Hoci pôvodne malo prísť na protest asi sto ľudí, premávku ráno približne hodinu podľa TA3 blokovalo asi 30 nespokojencov. Tí vraj vyzvali zástupcov štátu, aby trasu nemenili a rýchlostnú cestu R7 urýchlene postavili. Na časť rýchlostnej cesty R7 medzi Bratislavou a Dunajskou Lužnou budú musieť pre plánovanú zmenu trasy novým vedením ministerstva dopravy čakať motoristi dlhšie, ako sa v minulosti predpokladalo.

Ministerstvo podľa skorších informácií odhadlo, že po trase, ktorú vybralo, prejdú autá zrejme až v roku 2015. Bývalý minister dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD) tvrdil, že by to zvládol do roku 2013. Vážny chcel, aby R7 začínala na konci bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice.

Cesta by mala po novom viesť popri Dunaji a napojiť by sa mala na zatiaľ neexistujúcu diaľnicu D4. Celé spojenie z Bratislavy do Lučenca by malo mať 212 kilometrov, dokončiť ho ministerstvo plánuje do konca roka 2020. Figeľova cesta má vyjsť podľa Vážneho na vyše 200 miliónov eur. Bývalý minister tvrdil, že jeho variant počítal s o polovicou nižšími nákladmi.

Figeľ zase namietal, že Vážneho variant by skomplikoval dopravnú situáciu v Bratislave. Trasa od Bratislavy na juh narazila na odpor i viacerých ďalších obcí vrátane Rovinky, Miloslavova, Hamuliakova, Kalinkova a Mostu pri Bratislave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu