Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Harman strieľal zbraňou upravenou na paľbu v dávkach

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA - Strelec, ktorý zabil koncom augusta v Devínskej Novej Vsi sedem ľudí, strieľal samopalom upraveným aj na paľbu v dávkach. Dokázala to expertíza. Novinárom to dnes povedal minister vnútra Daniel Lipšic (KDH).

Vlastníctvo automatických zbraní je v súčasnosti legálne, len ak je zbraň prerobená na paľbu jednotlivými ranami. Ministerstvo vnútra po streľbe pripravilo sprísnenie podmienok držania zbraní. "Expertízne skúmanie preukázalo, že bola upravená aj na streľbu v dávkach," vyhlásil Lipšic, podľa ktorého si zbraň strelec prerobil sám, alebo mu ju niekto pozmenil. Vrah Ľubomír Harman bol členom klubu športovej streľby.

Ministerstvo vnútra po masakre v bratislavskej mestskej časti pripravilo sprísnenie pravidiel na držbu a používanie upravených automatických zbraní. Vlastníci zbraní sa budú po novom musieť tiež pravidelne zúčastňovať na psychologických vyšetreniach. Zákon musia ešte schváliť poslanci a podpísať prezident.

Motív strelca nie je známy. Polícia pripustila, že sa jeho konanie možno ani nepodarí vysvetliť, keďže muž po zásahu polície spáchal samovraždu. Špekuluje sa však, že dôvodom vyčíňania mohli byť susedské spory, keďže väčšina z obetí bola členmi jednej rodiny bývajúcej v blízkosti vraha.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu