Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slatina hrozí, za 20 minút všetko pod vodou!

Povodne spôsobili silné búrky s intenzívnym dažďom Zobraziť galériu (13)
Povodne spôsobili silné búrky s intenzívnym dažďom

BRATISLAVA - Lokálne povodne na Slovensku sa nekončia. Najnovšie to pocítili obyvatelia Zvolenskej Slatiny a Vígľaša. Po silnej prietrži mračien sa vyliala rieka Slatina a zatopila domy, cesty a záhrady.

„Ráno o tretej ma zobudili hasiči, voda sa valila zo všetkých strán, dokonca zaplavila aj hlavnú cestu. Hneď som zvolal krízový štáb a odvtedy sme na nohách,“ opisuje dramatickú situáciu starosta Zvolenskej Slatiny Ján Beňo. Lokálne povodne spôsobili silné búrky s intenzívnym dažďom, ktoré sa prehnali celým regiónom. Voda čoskoro zaplnila rieku Slatina a tá sa vyliala z koryta. Ľudia nestačili na katastrofu vôbec zareagovať. „Bolo to také rýchle, že za 20 minút bolo všetko pod vodou,“ neveriacky krúti hlavou majiteľka zatopeného domu. Podobne ako ona dopadli desiatky ďalších rodín. Voda zaplavila aj cesty, polia a záhrady.

Aby nedošlo k ďalším škodám, či tragickým udalostiam, odstavili v obci plyn a elektrinu. Časť obyvateľov plnila vrecia s pieskom a snažila sa pritekajúcu vodu odraziť. „Nevedel som si predstaviť jako sa to pred pár týždňami mohlo stať na východe a teraz to vidím na vlastné oči vo svojej dedine,“ doplnil starosta Beňo. Škody budú podľa neho mimoriadne vysoké. Odstraňovať ich však budú môcť až potom, keď sa rieka vráti do svojho koryta.

Dramatická situácia bola aj v obci Vígľaš. Hrozilo, že silný prúd rieky strhne most. Nakoniec sa voda vyliala na okolité domy a do záhrad. „Zatopilo nám niekoľko pivníc v rodinných domoch, škôlku, reštauráciu, ale aj zdravotné stredisko,“ vysvetľuje starosta Vígľaša Pavel Výboh. „Poľnohospodárska pôda, to je katastrofa na to hľadieť. 48 záhradiek bytového spoločenstva všetko pod vodou, zhruba meter, to je po úrode,“ doplnil starosta. Obyvateľov našťastie nemuseli evakuovať, čaká ich však ťažký týždeň.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu