Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

V Komárne poškodil vandal pamätník Trianonu

Pamätná tabuľa Trianonu
Pamätná tabuľa Trianonu

NITRA - V Komárne dnes nadránom neznámy vandal poškodil kladivom pamätník Trianonu, ktorý v tomto pohraničnom meste osadila začiatkom júna vládna SNS. Dnes to potvrdila polícia.

Páchateľa zachytila pri čine kamera mestskej polície. Predseda národniarov Ján Slota tvrdil, že vandal patrí k príslušníkom maďarskej menšiny, je však slovenským občanom. Podľa neho sa po svojom čine snažil ukryť v Maďarsku.

Polícia prípad vyšetruje ako poškodzovanie cudzej veci. "Škoda však zatiaľ nebola vyčíslená," uviedla policajná hovorkyňa Renáta Čuháková.

Pamätník k 90. výročiu podpísania Trianonskej mierovej zmluvy odhalil predseda národniarov na hraničnom prechode v Komárne 4. júna. SNS tak reagovala na sporný zákon, ktorým maďarský parlament vyhlásil štvrtý júnový deň za deň súdržnosti všetkých Maďarov. Na osadenie pamätnej tabule však podľa primátora Komárna Tibora Bastrnáka SNS nemala stavebné povolenie. Trianonskou zmluvou prišlo Maďarsko o väčšinu svojho územia, Slovensko sa vďaka dohode stalo súčasťou Československa.

"Nepovažujeme za náhodu, že sa to udialo pred parlamentnými voľbami. Tento barbarský čin dokazuje, o čo ide maďarským extrémistom na jednej i druhej strane Dunaja. Ide im o revíziu Trianonu a zabratie južného Slovenska," uviedol Slota v tlačovej správe. Aj preto by podľa neho v budúcej vláde na Slovensku nemali mať zastúpenie strany reprezentujúce maďarskú menšinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu