Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko má už 39 obetí novej chrípky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na Slovensku zomrelo celkovo už 39 ľudí nakazených novou chrípkou. Hygienici tiež zaznamenali spolu 1058 ochorení vírusom typu A (H1N1), v uplynulom týždni pribudlo 11 prípadov. Dnes o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ).

Nový vírus podľa skorších informácií zdravotníkov nemusel priamo spôsobiť smrť nakazených, mohol však prispieť k zhoršeniu ich zdravotného stavu. Väčšina obetí mala od 15 do 64 rokov a pochádzali z rôznych okresov. Najviac úmrtí, štyri, potvrdili v okrese Bardejov.

Takzvanou prasacou chrípkou sa nakazilo najviac ľudí v Bratislavskom kraji, v ktorom odborníci zaevidovali 444 prípadov ochorení. Zo štatistík ÚVZ tiež vyplýva, že v uplynulom týždni lekári nahlásili 40.212 prípadov ochorení dýchacích ciest.

"V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom došlo k nárastu chorobnosti, čo je dané ukončením dovolenkového (prázdninového) obdobia a s ním spojeným návratom detí do kolektívnych zariadení, ako aj nárastom počtu hlásiacich lekárov," informoval ÚVZ.

Proti novej chrípke je na Slovensku dostupná vakcína. Okrem zdravotníkov sa môžu dať zaočkovať aj tehotné ženy či ľudia s ochoreniami, ktoré by mohli spôsobiť pri chrípke zhoršenie ich zdravotného stavu. ÚVZ v tlačovej správe priznal, že záujem o očkovanie je na Slovensku zatiaľ nízky.

Niektoré európske krajiny sa začali vakcín proti novej chrípke zbavovať. Napríklad v šesťdesiat miliónovom Francúzsku sa ku koncu vlaňajška nechalo očkovať len päť miliónov ľudí. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) chce svoj postup proti prasacej chrípke nechať preveriť nezávislými expertmi.

Niektorí kritici ju totiž vinia z toho, že chorobu preceňuje a podlieha pre vakcínu proti chrípke tlaku farmaceutických firiem, ktoré z nej majú vysoké zisky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu