Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

INEKO: Sľuby o právnom štáte plní vláda na necelú tretinu

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Koaličné strany po takmer troch rokoch vládnutia naplnili svoje pred- a povolebné sľuby o budovaní právneho štátu na necelú tretinu. Vyplýva to z analýzy Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy. Oproti minulému roku sa podľa nej nič nezmenilo, za pozitívum označili jej autori zvýšenie platov policajtov a hasičov.

Z 22 zaznamenaných sľubov boli doteraz úplne splnené len tri sľuby, ďalšie tri boli čiastočne splnené, tvrdí analýza, ktorú poskytol Gabriel Šipoš z Ineko. Skôr nie, či vôbec neplnených je podľa analýzy 16 sľubov. "Každý tretí sľub o budovaní právneho štátu nie je doteraz ani minimálne splnený," uviedol. Ineko zverejňuje tento mesiac analýzy plnenia volebných sľubov, doteraz zverejnilo už hodnotenie sľubov sociálnej politiky, zverejniť ešte plánuje oblasti dopravy, školstva a kultúry, hospodárskej politiky a zdravotníctva.

Za negatívne označuje analýza najmä korupčné škandály, v ktorých bola koalícia opakovane, ďalej masívne využívanie skráteného legislatívneho konania a nepriame novely, ktoré podľa inštitútu zhoršujú právnu istotu. Vládna koalícia prijala za necelé tri roky (za 36 schôdzí parlamentu) 27 zákonov v skrátenom legislatívnom konaní, čo je približne 7,2 percenta zo všetkých 376 noriem. Bývalá vláda, ktorá vládla v rokoch 2002 až 2006, ich v skrátenom konaní prijala 36. Bolo to 6,5 percenta (z 550).

Koalícia splnila svoje sľuby, ktoré súvisia so zvýšením bezpečnosti a zrýchlením súdnych konaní. Počet trestných činov v rokoch 2006 až 2008 klesol o pätinu a násilných trestných činov takmer o tretinu. Napriek nárastu došlých vecí súdy vo väčšine konaní rozhodovali rýchlejšie, tvrdí analýza. Koalícia podľa nej zaostávala v boji proti korupcii, v budovaní právnej stability a vyššej transparentnosti nakladania s verejnými financiami. S korupciou nebojuje systémovými zmenami, ale buď nečinnosťou alebo výmenou ministrov bez garancie zmien.

Analýza plnenia sľubov o právnom štáte je k dispozícii na internetovej stránke inštitútu Ineko. Cieľom projektu, ktorý má názov Sľuby a lamentácie - čo politici sľúbili a čo z toho plnia je poskytnúť verejnosti obraz o napĺňaní sľubov vládnych strán a prispieť k tomu, aby každé budúce voľby na Slovensku boli menej o populizme a viac o hľadaní skutočných riešení problémov, tvrdia autori projektu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu