Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

SR neporušuje ľudské práva, tvrdí SNSĽP

BRATISLAVA - Na Slovensku vlani neboli výraznejšie porušované ľudské práva. Vyplýva to zo správy Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP), ktorú dnes zverejnilo na internetovej stránke. Podľa nej majú u nás chronický charakter neodôvodnené prieťahy v súdnom konaní, rastie tiež počet rasovo motivovaných trestných činov.

Neznášanlivosť a inakosťou motivovaná nenávisť je podľa správy v poslednom období živená znižovaním prahu citlivosti na intoleranciu vo verejných prejavoch mienkotvorných osobností. Štatistikám rasovo motivovaných trestných činov dominujú také, ktoré súvisia s podporou a propagáciou skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. Vlani ich bolo 178.

Tzv. pouličnú trestnú činnosť páchajú najčastejšie mladí od 14 do 25 rokov. Medzi túto skupinu patrili vlani najmä študenti a nezamestnaná mládež s nižším dosiahnutým vzdelaním zo sociálne slabších rodín, tvrdí monitoring. Až tretina správ monitoringu sa týkala vzrastajúceho extrémizmu na športových podujatiach.

Najvážnejšou kauzou bol vlaňajší sporný futbalový zápas medzi Dunajskou Stredou a Slovanom Bratislava. Udalosti na zápase vyvolali celý rad reakcií, napríklad aj novelizáciu Trestného zákona. Správa konštatuje, že médiá a spoločnosť nie sú voči fenoménu extrémizmu ľahostajní.

"Tlak verejnosti je podmienkou a zárukou toho, že extrémistické sily budú zatlačené tam, kam patria, na okraj spoločnosti," uvádza správa. Správu o dodržiavaní ľudských práv vrátane zásady rovnakého zaobchádzania v SR vypracúva stredisko každoročne do konca apríla. Odbornej a laickej verejnosti bude prezentovaná aj jej knižná podoba v slovenskej a anglickej jazykovej mutácii, informovala vedúca odboru monitoringu a výskumu strediska Alena Kotvanová.

Obsah správy tvorí monitoring o základných ľudských právach, ktorých porušovanie rezonovali v našej spoločnosti v minulom roku. Pri jej správaní oslovilo stredisko 308 orgánov, organizácií a inštitúcií, z ktorých odpovedalo a poskytlo relevantné údaje a podklady 152 oslovených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu