Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovensko prehralo spor so sterilizovanými Rómkami

Európsky súd pre ľudské práva
Európsky súd pre ľudské práva

ŠTRASBURG - Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu včera odsúdil Slovensko v spore s ôsmimi rómskymi ženami. Tie sa sťažovali, že nemali prístup k lekárskej dokumentácii o sterilizácii, ktorej sa nevedomky podrobili.

Súd jednomyseľne rozhodol, že Slovensko tak porušilo právo na rešpektovanie súkromného života. S jednou výnimkou sa zhodol, že sa porušilo právo na súdne opravné opatrenie ako ho zaručuje Európsky dohovor o ľudských právach.

Ženy rodili cisárskym rezom v nemocnici v Prešove a Krompachoch. Po zákroku zistili, že nemôžu otehotnieť. Podozrievali personál nemocnice, že ich počas zákroku sterilizoval. V roku 2002 odmietli ich advokátom prístup k lekárskej dokumentácii. O rok neskôr justícia povolila sťažovateľkám, aby nahliadli do dokumentácie. Mohli si z nej urobiť ručne poznámky, nie však urobiť fotokópie.

Väčšinou hlasov dospel súdny tribunál v Štrasburgu k záveru, že ženám sa uprel prístup k riadnemu súdnemu procesu, na ktorý potrebovali dôveryhodné dôkazy. Proti tomuto stanovisku bol zo súdneho tribunálu slovenský sudca Ján Šikuta. Podľa neho sa rómske ženy nepokúsili iniciovať súdny proces. Teda tvrdenie, že pre nedostatok dôkazov nemali šancu na súde, je špekulatívne.

Štrasburský súd jednomyseľne dospel k záveru, že ženy žiadali fotokópie dokumentov, ktorých obsah sa ich osobne týkal. Tak nemuseli vysvetľovať, načo ich chcú. Podľa súdu slovenské úrady dostatočne nevysvetlili, prečo si ženy nemohli fotokópie urobiť.

Tribunál prisúdil každej z ôsmich sťažovateliek 3 500 eur ako kompenzáciu za utrpenú morálnu ujmu. Sumu im musí vyplatiť štát. Štrasburský súd je inštitúcia Rady Európy a jeho rozsudky sú pre členské krajiny Rady, a teda aj pre nás, záväzné.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu