Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Harabin: Nechcem byť opäť ministrom, mám toho dosť

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Štefan Harabin (nominant ĽS-HZDS) po dnešnom rokovaní vlády opäť uistil, že nemá viac ambíciu zastávať post v najvyššom exekutívnom orgáne. Podľa vlastných slov sa chce vrátiť na Najvyšší súd, ktorý považuje za svoju materskú organizáciu.

"Mám toho dosť, je tu toľko vecí, ktoré ma ešte čakajú, že budem úplne vyšťavený," odvetil novinárom na otázku, či sa plánuje vrátiť na NS. "To, že chcem byť sudcom a že pozícia ministra je pre mňa dočasná, hovorím už od samého začiatku. Ale vy viete, čo bude o rok?" podotkol na otázku, či sa chce stať predsedom NS, ktorý je zároveň aj šéfom Súdnej rady.

Vláda schválila dnes Harabinovu novelu zákona o sudcoch a prísediacich, ktorá prenáša kompetencie rezortu v oblasti organizácie, riadenia a správy súdov na Súdnu radu a Najvyšší súd. Kým podľa dnes platných zákonov realizuje správu súdov v oblasti personálnej, finančnej, organizačnej a ekonomickej minister, po novom bude napríklad Súdna rada menovať a odvolávať predsedov a podpredsedov súdov. Ministerstvu naďalej zostane tvorba legislatívy či vykonávanie medzinárodných zmlúv.

Otázku, prečo novelu pripravuje až pre budúceho ministra, označil za sugestívnu. "Účinnosť na začiatok roka 2011 sme posúvali na základe požiadavky ministerstva financií súvisiacej s prípravou rozpočtu," ozrejmil.

Návrh novely vyvolal spočiatku viacero pripomienok zúčastnených subjektov, Harabin však dnes viackrát zdôraznil, že na vládu predkladal materiál napokon bez rozporov. "My sme rokovali so Združením sudcov Slovenska, ktoré tento materiál bezvýhradne podporuje a navyše teraz som sám navrhol na podklade istých neoficiálnych pripomienok, aby sme presunuli právomoc menovať a odvolávať predsedov a podpredsedov súdov na Súdnu radu SR ako kolektívny orgán," vysvetlil. Pôvodný zámer počítal s tým, že tieto kompetencie získa šéf Súdnej rady, teda predseda Najvyššieho súdu.

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka informoval, že jeho úrad mal pôvodne k návrhu novely 30 pripomienok, tie sa však podarilo odstrániť. "K zneužitiu súdnej moci by mohlo dôjsť za podmienok, ak by neboli naše pripomienky akceptované," komentoval pôvodný návrh. Spomínaný presun kompetencií podľa jeho výslednej podoby bude znamenať štandardnú situáciu. "Nie je tam nič neštandardné, čo by malo trojdelenie moci v štáte narušiť," uzavrel Trnka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu