Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zomrel džezmen Jozef "Dodo" Šošoka

Dodo Šošoka
Dodo Šošoka

PIEŠŤANY - Piešťanec a džezmen Jozef "Dodo" Šošoka podľahol dnes zákernej chorobe. Svoj život dobojoval vo veku 65 rokov.

Hudobníkov priateľ a spoločník Viktor Nižňanský pre Piešťanský týždeň uviedol, že Dodo Šošoka podľahol dnes o 11:20 rakovine. Pred časom bol operovaný, lekári mu diagnostikovali nádor na mozgu.

Dodo Šošoka sa narodil 16. marca 1943 v Hronských Kosihoch. Študoval na Pedagogickej fakulte v Nitre aj Berklee College of Music v Bostone. Svoj prvý koncert odohral v roku 1958. "Je úplne jedno, kedy sa to začalo. Či pred rokmi alebo pred týždňom. Najpodstatnejšie je, že som tou muzikou žil a existujem tak do dnešného dňa,“ povedal v auguste tohto roku Šošoka.

Džezu zasvätil viac ako 40 rokov svojho života a získal si osobité postavenie jedného z najvýznamnejších sólistov bicích nástrojov a perkusií na Slovensku. Spolupracoval s desiatkami slovenských i svetových umelcov ako Tomasz Stanko, Charlie Mariano, Linda Sharrock, Hans Koller, Paulo Cardoso, Barbara Montgomery, Wolfgang Puschnig, Juraj Bartoš, Karel Ružička, Jay Clayton, Kathy-Segal Garcia, Damon Brown, Andy McKee, Peter Madsen či Michael del Ferro.

Pre Šošokovu tvorbu je charakteristické prepojenie world music s africkými motívmi a klasiky s džezom. Jeho sólový projekt, na ktorom pracoval vyše 20 rokov, je skôr raritou. Pri komponovaní využíva hudobné nástroje, ktoré zozbieral z rôznych kútov sveta. Účinkoval v Pražskom džezovom kvartete. V rámci projektu World Jazz Music spolupracoval s legendárnym americkým saxofonistom Johnom Purcellom. Založil Slovenské jazzové kvarteto. Získal niekoľko významných ocenení, medzi inými aj americkú Cenu Leo Danihelsa za hudbu. Slovenský hudobný fond mu udelil Cenu za celoživotné dielo, propagáciu džezu doma i v zahraničí a za vernosť džezu.

Muzikant žil na sklonku svojho života v Piešťanoch spolu so svojou manželkou, výtvarníčkou Yvetou Schwarzbacherovou. Pár sa zosobášil len nedávno, v roku 2007 počas európskeho festivalu poézie, divadla a hudby Capalest v Banskej Štiavnici. Oporou mu bol aj syn Peter Gábor, známy slovenský divadelný režisér, ktorého mal Šošoka zo vzťahu so zosnulou herečkou Adelou Gáborovou.   

 

Jozef "Dodo" Šošoka v trnavskom divadle

Video: YouTube
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu