Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrôzostrašný nárast úrokov: Zdražuje už tretia banka! Dostať sa k bývaniu bude pre mnohých ešte viac nemožné

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Po úrokovom šoku v bankách UniCredit a Tatra vývoj cien kopíruje už aj ďalší slovenský velikán. K zvýšeniu úrokových sadzieb sa uchýlili pri všetkých fixáciách a pri niektorých musíme po novom očakávať aj nárast o viac ako percento. S výhodným úrokovým zaťažením nedopadli ani fixácie na kratšie obdobie. Podľa hovorcu banky sme však stále nedosiahli vrchol.

Archívne video:

Nastavte si svoje platby tak, aby ste mohli míňať aj sporiť. Pozrite si ako sa to dá!

Na Slovensku bude znova ťažšie dopracovať sa k hypotekárnym úverom s výhodnou úrokovou sadzbou. Pokiaľ ste mali v pláne kúpu alebo stavbu nehnuteľnosti, tieto správy vás nepotešia. Po dvoch veľkých bankách sa k ich navyšovaniu uchýlila aj populárna VÚB banka a úroky navýšili hneď pri všetkých svojich fixáciách. Najväčší nárast zaznamenal úver s fixáciou na 3 roky a to až o 1,3%, fixácia na 10 rokov sa naproti tomu pomaly blíži až k 5 percentám.

Hrôzostrašný nárast úrokov: Zdražuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Situácia je neprehľadná, vrchol sme stále nedosiahli

Podľa hovorcu VÚB banky Dominka Mišu je budúcnosť na finančných trhoch zatiaľ neprehľadná. Napriek turbulenciám na finančných trhoch očakávame, že ECB dnes dodrží svoj prísľub ďalšieho zvýšenia sadzieb o 50 bázických bodov. Situácia je však ohľadom očakávaného vývoja sadzieb v budúcnosti veľmi neprehľadná a vyvíja sa v rýchlom slede,“ povedal pre Topky.

Fixácia Aktuálny úrok (%) Pôvodný úrok (%)
1 rok 4,39 4,09
3 roky 4,39 3,09
4 roky 4,39 4,19
5 rokov 4,49 4,19
10 rokov 4,79 4,59

Dodal, že scenár, s ktorým banka aktuálne pracuje počíta od mája so stále pomalším zvyšovaním refinančnej sadzby s vrcholom na 4%, pričom trhy dnes očakávajú tento vrchol až v októbri na úrovni 3,7%. „Nemožno však vylúčiť ani scenár, že neskôr bude musieť centrálna banka reagovať napríklad už nezvyšovaním či dokonca znížením sadzieb - podobne, ako sa to stalo napríklad v roku 2011 (vtedy v rozmedzí 4 mesiacov),“ dodal.

Hrôzostrašný nárast úrokov: Zdražuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA / AP / Sakchai Lalit)

Miša pripomína, že medzi klientmi banky boli vždy najpopulárnejšie úvery s fixáciou na menej rokov. Banka sa preto rozhodla pri poslednej úprave dokonca zjednotiť sadzby pri 3 a 4-ročnom fixe, aby tak podporili aj tak podporili aj túto časť úverov.

Viac o téme: BankaÚrokyVÚBHypotekárny úver
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu