Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tvrdý krok zo strany nemocníc! Niektoré odkladajú operácie, iné budú fungovať bez obmedzení: Lekári naďalej podávajú výpovede

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Nemocnice tvrdia, že nemajú na výber a na súčasnú napätú situáciu reagujú rušením plánovaných operácií či neobjednávaním pacientov. Odklad plánovaných operácií ako prvá ohlásila Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky, postupne o tom informujú ďalšie. Iné nemocnice od decembra pacientov na plánované operácie nebudú objednávať, medzi nimi aj najväčšia slovenská Univerzitná nemocnica Bratislava.

archívne video Riaditeľ UNB o následkoch odchodu lekárov

Riaditeľ UNB Alexander Mayer: Odchod lekárov môže ohroziť urgentnú starostlivosť (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Novozámocká nemocnica bude poskytovať len neodkladnú zdravotnú starostlivosť, nariadil to riaditeľ nemocnice Karol Hajnovič. Nariadenie riaditeľa v súčinnosti s listom ministra zdravotníctva z 24. novembra súvisí so závažnou situáciou v zdravotníctve spôsobenou výpoveďami lekárov v ústavných zdravotníckych zariadeniach s termínom ukončenia pracovných pomerov k 30. novembru 2022. Opatrenia zahŕňajú preplánovanie pacientov objednaných na plánovanú zdravotnú starostlivosť, ktorú je možné odložiť bez vážneho ohrozenia života a zdravia pacientov. Elektívne hospitalizácie mimo operačných odborov, ktoré nespadajú do kategórie neodkladnej zdravotnej starostlivosti, sú do odvolania pozastavené. 

Nemocnica bude pokračovať v poskytovaní zdravotnej starostlivosti súvisiacej s liečbou onkologických ochorení a zdravotnej starostlivosti pacientom, ktorým sa poskytuje dialyzačná alebo biologická liečba. 

VIDEO Vyjadrenie strany HLAS k aktuálnej situácii v zdravotníctve

Vyjadrenie strany HLAS k aktuálnej situácii v zdravotníctve (Zdroj: strana HLAS - sociálna demokracia)

Novozámocká nemocnica aktuálne eviduje 48 výpovedí z celkového počtu 235 lekárov. "Všetky oddelenia urobili služby tak, aby sme v nemocnici zabezpečili zdravotnú starostlivosť na zatiaľ prvé štyri decembrové dni. Prípadné presuny pacientov budeme riešiť akútne podľa situácie, ak vzniknú," informoval hovorca nemocnice Ján Baček. Akútnu zdravotnú starostlivosť bude podľa jeho slov nemocnica poskytovať v tom prípade, že sa situácia s výpoveďami nezmení, spresnil.

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) v Ružinove
Zobraziť galériu (7)
Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) v Ružinove  (Zdroj: TASR - Štefan Puškáš)

Viac o téme: ZrušenieZdravotníciNové ZámkyPlánované operácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu