Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Európski sudcovia vyzvali Slovensko: Nechajte ľuďom právo na nestranný súd! Karas chce reformu

Viliam Karas
Viliam Karas (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Európska asociácia sudcov (EAJ) nesúhlasí, aby predseda okresného súdu mohol od januára 2023 rozhodnúť o preložení sudcov v rámci svojho obvodu bez ich súhlasu. Volá po zavedení opatrení, ktoré by svojvoľnému preloženiu sudcov zabránili. Vyplýva to z vyhlásenia EAJ k zmenám súdnej mapy na Slovensku, ktoré poskytol prezident Združenia sudcov Slovenska (ZSS) František Mozner. Šéf rezortu spravodlivosti Viliam Karas sa venuje téme prekladania sudcov tak, aby sa mohla úspešne implementovať reforma súdnej mapy.

Uviedol to v reakcii na nesúhlas Európskej asociácie sudcov (EAJ) s tým, aby predseda okresného súdu mohol po novom rozhodnúť o preložení sudcov v rámci svojho obvodu bez ich súhlasu.

Ide o tému, na ktorú podľa Karasa neupozorňuje len EAJ. "Od nástupu do funkcie som absolvoval už desiatky stretnutí so sudcami a predsedami súdov od okresných po najvyššie inštancie. Je pravdou, že na týchto stretnutiach bola opakovane otváraná aj táto otázka," podotkol minister.

Karas priznal, že sa teší na prácu ministra spravodlivosti, chce Slovensko posunúť k moderným krajinám (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ako dodal, tejto problematiky si je plne vedomý. "Venujem sa jej tak, aby sme mohli súdnu mapu úspešne implementovať," dodal. Nepreložiteľnosť sudcov je podľa EAJ dôležitým pilierom ich nezávislosti, a teda aj právneho štátu. Asociácia preto vyzýva na zavedenie vhodných zákonných alebo regulačných ustanovení, ktoré by zabránili možnosti svojvoľného preloženia sudcov bez ich súhlasu.

Exministerka Mária Kolíková (SaS), ktorá je autorkou reformy, reagovala, že nová súdna mapa neráta s presunmi sudcov bez ich súhlasu. Ak však zaniká nejaký súd, lebo sa stane súčasťou iného súdu, musí byť zrejmé, kam patria jeho sudcovia. Nová súdna mapa okrem iného počíta so vznikom mestských súdov v Bratislave a Košiciach či s novými správnymi súdmi. Tie majú pôsobiť v Košiciach, Banskej Bystrici a v Bratislave. Reforma počíta i so špecializáciou sudcov na hlavné agendy, tiež s presunom niektorých agend v rámci súdov.

Európska asociácia sudcov nesúhlasí s možnosťou preložiť sudcu bez jeho súhlasu

Nepreložiteľnosť sudcov je podľa asociácie dôležitým pilierom ich nezávislosti, a teda aj právneho štátu. Kritizujú možnosť preloženia sudcov v rámci obvodov okresných súdov bez ich súhlasu. "Neexistujú žiadne zákonné alebo regulačné ustanovenia, ktoré by upravovali rozhodovanie o takýchto preloženiach," upozornili.

EAJ vyzýva na zavedenie vhodných zákonných alebo regulačných ustanovení, ktoré by zabránili možnosti "svojvoľného preloženia sudcov bez ich súhlasu, a tým porušeniu ich nezávislosti a narušeniu práva občanov na to, aby o ich veciach rozhodoval nezávislý a nestranný súd".

Na septembrovom zasadnutí EAJ zástupca ZSS informoval delegátov o procese týkajúcom sa reformy súdnej mapy Slovenska. Súdnictvo podľa neho nedostalo príležitosť komentovať návrhy, ktoré boli presadené v druhom čítaní Národnej rady SR. "Táto informácia zvýšila existujúce obavy EAJ v súvislosti s negatívnym vývojom reformného procesu na Slovensku, ktorý nepriaznivo ovplyvňuje nezávislosť súdnictva," uvádza sa vo vyhlásení.

Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS), ktorá reformu súdnej mapy pripravovala, nemá vedomosť o tom, že by si Európska asociácia sudcov vypýtala stanovisko ministerstva. "Silne sa domnievam, že jej boli poskytnuté hrubo zavádzajúce informácie ku konkrétnej právnej úprave a všetkým dôležitým súvislostiam," zareagovala s tým, že reforma neráta s presunmi sudcov bez ich súhlasu.

"Samozrejme, ak nejaký súd zaniká, lebo sa stane súčasťou iného súdu, musí byť zrejmé, kam patria jeho sudcovia," podotkla s tým, že v prípade nových správnych súdov budú sudcovia preložení len na základe ich vlastnej žiadosti o preloženie.

Nová súdna mapa má začať platiť od januára 2023. Okrem iného počíta so vznikom mestských súdov v Bratislave a Košiciach či s novými správnymi súdmi. Tie majú pôsobiť v Košiciach, Banskej Bystrici a v Bratislave. Reforma počíta i so špecializáciou sudcov na hlavné agendy, tiež s presunom niektorých agend v rámci súdov.

Viac o téme: MinisterViliam KarasSúdna reforma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu