Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PRÁVE TERAZ Definitívne spustili kontroly na hraniciach s Rakúskom: Aktuálne zábery, pripravte sa na meškanie

Policajné kontroly na hraniciach medzi Rakúskom a Slovenskom. Zobraziť galériu (17)
Policajné kontroly na hraniciach medzi Rakúskom a Slovenskom. (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA – Na hraničných priechodoch do Rakúska v smere z Bratislavy je vo štvrtok ráno niekoľkominútové zdržanie. Informujú o tom Zelená vlna RTVS a Stellacentrum.

VIDEO Situácia na hraniciach s Rakúskom:

Situácia na slovensko-rakúskych hraniciach, kde sa obnovili kontroly (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na hraničnom diaľničnom priechode na D4 Bratislava-Jarovce smerom do Rakúska hlásia vodiči zhruba 20-minútové zdržanie pre všetku dopravu. Podľa Stellacentra je na prechode Berg zdržanie zhruba desať minút. 

PRÁVE TERAZ Definitívne spustili
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Dopravcovia rátajú pre kontroly na hraniciach so zdržaním desať až 15 minút 

Verejní dopravcovia rátajú pre kontroly na hraniciach Slovenska s Českom a Rakúskom s niekoľkominútovým zdržaním. Deklarujú, že chcú minimalizovať dosah na cestujúcich a dopravu. Aktuálne sa vodiči podľa Zelenej vlny RTVS pre hraničné kontroly zdržia do desať minút, miestami aj polhodinu.

VIDEO Pred rakúskym hraničným priechodom sa hromadia autá počas kontrol:

Pred rakúskym hraničným priechodom sa hromadia autá počas kontrol (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Autobusový dopravca Flixbus ráta na cezhraničných linkách s možným zdržaním do 30 minút. "Presná doba zdržania sa nedá dopredu odhadnúť. Pri bezproblémovej kontrole procedúra trvá rádovo desať až 15 minút," uviedol hovorca spoločnosti Tomáš Beránek.

Dopravca Leo Express využíva na vybraných spojoch zo Slovenska bezpečnostnú službu. "Aj z tohto dôvodu nepredpokladáme, že by v našich vlakoch dochádzalo k problémom, alebo by mali pre kontroly naberať väčšie zdržanie," skonštatoval hovorca Emil Sedlařík.

Rakúsko začalo s policajnými kontrolami na hraničných priechodoch so Slovenskom
Zobraziť galériu (17)
Rakúsko začalo s policajnými kontrolami na hraničných priechodoch so Slovenskom  (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Dopravca RegioJet uviedol, že očakávajú maximálne 15-minútové meškanie spojov idúcich zo Slovenska do Česka. Kontroly medzi Slovenskom a Rakúskom by sa ich, ako tvrdí, dotknúť nemali. "V oboch prípadoch sme pripravení spolupracovať tak, aby dosahy na dopravu a cestujúcich boli čo najmenšie," uviedli zo spoločnosti s tým, že aktívne komunikujú s ministerstvami a políciou.

Železničná spoločnosť Slovensko a České dráhy avizujú, že pre hraničné kontroly sa medzištátne vlakové spoje môžu zdržať. Český vlakový dopravca odhaduje, že zdržanie by sa mohlo pohybovať okolo 15 minút v závislosti od obsadenosti jednotlivých spojov.

PRÁVE TERAZ Definitívne spustili
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Autobusový dopravca Slovak Lines tvrdí, že sa s podobnými zvýšenými kontrolami na rakúskych hraniciach stretáva pravidelne. "Zo skúseností vieme, že nemávali výrazný vplyv na prípadné zdržania. Všetky spoje smerom do Viedne alebo na letisko Schwechat vypravujeme načas alebo len s minimálnym meškaním," uviedol hovorca dopravcu Štefan Bako. Česko aj Rakúsko zaviedli dočasné zavedenie kontrol na hraniciach so Slovenskom. Dôvodom je zvýšená nelegálna migrácia.

PRÁVE TERAZ Definitívne spustili
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Na hraniciach SR a Rakúska sa zatiaľ dlhé rady pre kontroly netvoria 

Na rakúsko-slovenských hraničných priechodoch, kde rakúska polícia od stredajšej polnoci - zatiaľ na desať dní - zaviedla kontroly, sa vo štvrtok dopoludnia napriek veľkému počtu pendlerov dlhšie rady netvorili a zdržanie trvá len niekoľko minút. Informuje o tom verejnoprávna televízia ORF.

V nasadení je v spolkových krajinách Burgenland a Dolné Rakúsko, ako aj na Dunaji vo Viedni aktuálne 200 policajtov. Kontroly prebiehajú na 11 hraničných priechodoch i na priechodoch pre cyklistov a peších. Na priechode Berg sa autá dopoludnia zdržali približne päť minút. Ako v stredu avizoval minister vnútra Gerhard Karner, kontrolujú sa predovšetkým dodávky a minibusy a ďalšie typy vozidiel, ktoré v minulosti prevážali nelegálnych migrantov.

Kontroly sú podľa Viedne nevyhnutné preto, že rovnaký režim z dôvodu zvýšenej nelegálnej migrácie na hraniciach so SR od polnoci takisto zaviedla aj Česká republika, uviedol Raimund Schwaigerlehner, hovorca dolnorakúskeho policajného riaditeľstva.

"Česká republika ohlásila, že od dnes bude vykonávať hraničné kontroly na hraniciach so Slovenskom. Rakúsko na to okamžite zareagovalo zavedením kontrol na hraniciach so SR, aby uzavrelo trasu, ktorou by sa mohli prevádzači vyhýbať (kontrolám)," povedal Schwaigerlehner. Rakúsko už predtým zaviedlo kontroly na hraniciach s Maďarskom a Slovinskom.

PRÁVE TERAZ Definitívne spustili
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

ORF konštatuje, že pendleri na rakúsko-slovenských hraniciach sú pokojní, keďže na podobné kontroly si zvykli už počas niekoľkomesačných obmedzení súvisiacich s koronavírusovou pandémiou.

V Rakúsku bolo od januára do augusta tohto roku podaných podľa údajov rezortu vnútra 56.149 žiadostí o azyl, čo predstavuje nárast o 195 percent v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška. Väčšinu žiadostí podali občania Indie. Agentúra APA v tejto súvislosti píše, že v Rakúsku evidujú čoraz viac žiadostí ľudí, ktorí vzhľadom na krajinu pôvodu nárok na azyl nemajú. Okrem Indie ide o migrantov z Pakistanu, Maroka či Tuniska.

V Lamači je dopravná nehoda

Dopravu v Bratislave vo štvrtok ráno komplikuje i nehoda, ktorá sa stala v mestskej časti Lamač v smere zo Záhorskej Bystrice na kruhovom objazde. Premávka sa v tomto úseku spomaľuje. 

Vodiči musia počítať aj s kolónou na starej Seneckej ceste v smere do Bratislavy. V tomto úseku je zdržanie približne desať minút. Rovnaké, približne desaťminútové zdržanie, je aj na vjazde do hlavného mesta po D2 smerom zo Stupavy.

Viac o téme: HraniceKontrolySlovenskoRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu