Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dráma na hraniciach s Českom: Polícia musela strieľať! Na D2 sú aktuálne tri až päťkilometrové kolóny

Česká polícia začala vykonávať kontroly na hraniciach so Slovenskom Zobraziť galériu (20)
Česká polícia začala vykonávať kontroly na hraniciach so Slovenskom (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

PRAHA - Česká polícia začala od polnoci zo stredy na štvrtok vykonávať kontroly po celej dĺžke štátnej hranice so Slovenskom, a to na 27 bývalých hraničných priechodoch. Informuje o tom spravodajská stanica ČT24.

 
AKTUÁLNE Na diaľnici D2 v blízkosti hraničného priechodu Brodské - Břeclav sa v smere do Českej republiky aktuálne tvorí kolóna s dĺžkou tri až päť kilometrov. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti, ktorá zároveň vodičom odporúča využiť iné hraničné priechody.

Varovanie polície: Na diaľnici D2 v smere do Česka sú kolóny dlhé 3 až 5 km

Varovanie polície: Na diaľnici D2 v smere do Česka sú kolóny dlhé 3 až 5 km (Zdroj: Facebook Polícia SR - Bratislavský kraj )

Dočasné znovuzavedenie hraničných kontrol oznámil v pondelok český premiér Petr Fiala s tým, že dôvodom je zvýšená nelegálna migrácia. Kontroly sú v prvej fáze schválené na desať dní, medzičasom česká vláda rozhodne o ich možnom predĺžení.

Minister vnútra ČR Vít Rakušan: Kontroly sme zaviedli kvôli bezpečnosti občanov Česka (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Hraničný priechod Hododín-Holíč navštívil v noci na štvrtok český minister vnútra Vít Rakušan, český policajný prezident Martin Vondrášek aj šéf krajského riaditeľstva polície Juhomoravského kraja  Leoš Tržil, ktorí novinárom poskytli aktuálne informácie o kontrolách.

Prezident polície ČR Martin Vondrášek: Polícia zaviedla kontroly na štátnych hraniciach so Slovenskom (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

V ČR zachytili približne 12.000 ilegálnych migrantov

Rakušan hovoril o náraste ilegálnej migrácie do Česka. Od začiatku roka sa dosiaľ podľa neho podarilo v ČR zachytiť približne 12.000 ilegálnych migrantov, čo označil za bezprecedentné. Rakušan dodal, že cieľom kontrol nie je komplikovať život občanom, ale dať skupinám prevádzačov migrantov jasne najavo, že pre nich existuje takáto prekážka. Zámerom kontrol je tak podľa jeho slov predovšetkým ochrana bezpečnosti obyvateľov ČR. 

Riaditeľ polície Juhomoravského kraja Leoš Tržil: Migračná vlna nás zachytáva veľkým počtom (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Český minister vnútra ďalej priblížil, že Česko je v rámci EÚ "na hlavu" už najpostihnutejším štátom v prípade legálnej migrácie z Ukrajiny, na ktorú momentálne sústredí všetky kapacity svojej azylovej politiky. Do toho však ČR podľa jeho slov zaťažuje práve tento druhý pozorovaný trend, a to ilegálna migrácia. Preto zavádza kontroly na hraniciach so SR, ktoré budú v platnosti do 8. októbra a ich prípadnom predĺžení sa dovtedy rozhodne. 

Český minister sa stretne s Romanom Mikulcom

Rakušan dodal, že už začiatkom budúceho týždňa sa stretne so svojim slovenským rezortným kolegom a jednať chce aj s maďarskou stranou, ako aj Nemeckom. Z pozície predsedníckej krajiny v Rade EÚ, chce Česko podľa jeho slov apelovať aj na Európsku komisiu, aby viedla rokovania s tretími krajinami v snahe minimalizovať migračné prúdy.

Vít Rakušan: Chceli sme zaviesť na hraniciach prekážku pre nelegálnych migrantov (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

ČR podľa Rakušana slov urobí maximum pre to, aby sa podarilo nájsť efektívne "celoeurópske riešenie, ktoré potom bude znamenať, že nebudú nutné lokálne riešenia na hraniciach vo vnútri Schengenského priestoru".

Do rána zadržali na hraniciach 120 migrantov

Viac ako 120 migrantov a sedem prevádzačov zadržala česká polícia na hraniciach so Slovenskom od polnoci, keď tam začala vykonávať dočasné kontroly. V jednom prípade prevádzača, ktorý riadil dodávku plnú migrantov, zastavili až výstrely, informuje server Novinky.cz.

"K tomuto času evidujeme vyše 120 zadržaných tranzitných nelegálnych migrantov. Evidujeme taktiež sedem prevádzačov, ktorí sa snažili týchto migrantov previezť," povedal Rádiožurnálu Českého rozhlasu vo štvrtok ráno pred 08.00 h šéf českej cudzineckej polície  Milan Majer.

Medzi prichádzajúcimi migrantmi prevažujú občania Sýrie, ktorí sa dlhodobo zdržiavali v Turecku a teraz mieria do Nemecka. Voči zadržaným prevádzačom bolo začaté trestné konanie a hrozí im až päť rokov väzenia.

Varovná streľba na priechode Brumov-Bylnice

Pražská polícia, ktorej jednotka pôsobí na hraničnom priechode Brumov-Bylnice v Zlínskom kraji, informovala, že v prípade jedného prevádzača musela byť nadránom použitá aj varovná streľba, keďže vysokou rýchlosťou prešiel s dodávkou cez pohraničné kontrolné stanovište.

Po krátkom prenasledovaní ho policajti zadržali v lese, kde sa pokúšal o útek. Podľa pražskej polície bolo v dodávke 15 migrantov. Server iDNES.cz uviedol, že išlo o vodiča z Iraku, ktorý údajne vôbec nevedel o tom, že na hraniciach sa zaviedli kontroly.

Česká polícia začala vykonávať kontroly na hraniciach so Slovenskom
Zobraziť galériu (20)
Česká polícia začala vykonávať kontroly na hraniciach so Slovenskom  (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

"Je im vydávaný príkaz na opustenie Českej republiky s dobou 30 dní a sú poučení o tom, že ak chcú zostať na území Českej republiky, tak majú možnosť cez vízum za účelom strpenia," povedal riaditeľ cudzineckej polície. Doplnil, že s prevádzačmi prebieha trestné konanie a hrozí im sadzba odňatia slobody až do piatich rokov.

Viac o téme: HraniceČeskoKontrolyPolícia Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu