Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Karta sa obracia: Matovičov minister Budaj varuje, že nebude vo vláde, ktorá by závisela na fašistoch

Ján Budaj
Ján Budaj (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) nebude pôsobiť v takej vláde, v ktorej by moc "visela na fašistoch". Povedal to po stredajšom zasadnutí vlády.

"Uvidíme, či vôbec ostane trojkoalícia. Pokiaľ by moc visela na fašistoch, v takej vláde nebudem pôsobiť," povedal Budaj novinárom. Budaj si myslí, že koaliční partneri vyšli z patovej situácie, keď sa položili na stôl podmienky, o ktorých sa dá rokovať. Dobrá spolupráca podľa neho neznamená diktát jednej strany. Praje si, aby sa vecne rokovalo, ktoré z opatrení sú prijateľné. Odkázal lídrovi SaS Richardovi Sulíkovi a lídrovi OĽANO Igorovi Matovičovi, aby si uvedomili, že na prvom mieste je Slovensko. "Ukážte Slovensku, že unesiete zodpovednosť za budúcnosť," povedal.

Igor Matovič chce odísť z vlády s Richardom Sulíkom, ak prejdú opatrenia OĽANO (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Požiadavky OĽANO sa mu nezdajú neprijateľné, nemôžu sa vnímať ako diktát, treba o nich diskutovať. "Sú to skôr návrhy, aby sa prekonali nedorozumenia a napätia, ktoré trochu sťažovali prácu koalície. Nech sa raz a navždy dohodnú, ako na dôchodkovú reformu, ako na prorodinný balíček," uviedol minister.

Spor v koalícii trvá už niekoľko týždňov. SaS oznámila odchod z koalície, žiada odstúpenie lídra OĽANO Igora Matoviča z vlády, čo OĽANO odmietlo. V stredu, keď mali ministri SaS podať demisiu, prišlo OĽANO na rokovanie vlády s opatreniami na riešenie energetickej krízy, ktoré ak SaS podporí, Matovič z vlády odíde. SaS je ochotná o návrhoch rokovať, ale až keď odstúpi Matovič.

Viac o téme: VládaKrízaPožiadavkyJán BudajOĽANO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu