Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE V Ríme zomrel kardinál Jozef Tomko (†98): Posledná rozlúčka sa bude konať 11. augusta

Jozef Tomko Zobraziť galériu (7)
Jozef Tomko (Zdroj: TASR / Martin Baumann, Pavel Neubauer, Milan Kapusta)

VATIKÁN - Vo Veku 98 rokov zomrel v skorých ranných hodinách kardinál Jozef Tomko. Informuje o tom Konferencia biskupov Slovenska. Stalo sa tak v jeho bydlisku v Ríme v kruhu najbližších spolupracovníkov. Tomko bol najstarším žijúcim členom kolégia kardinálov. Cirkev splní jeho posledné prianie - pochovaný bude v Košiciach v Katedrále sv. Alžbety.

"S bolesťou v srdci a zároveň s nádejou na vzkriesenie oznamujeme, že dnes 8. augusta 2022 v skorých ranných hodinách vo svojom bydlisku v Ríme v kruhu najbližších spolupracovníkov odovzdala svoju šľachetnú dušu Pánovi Jeho Eminencia kardinál Jozef Tomko," uviedla kancelária. Ďalšie informácie o pohrebných obradoch v Ríme a v Katedrále svätej Alžbety v Košiciach, kde bude pochovaný, poskytne KBS v najbližšom čase. Tomko bol posledným slovenským kardinálom.

V júli sa kardinál Tomko liečil v Ríme na ochorenie COVID-19, a to v rímskej univerzitnej nemocnici Policlinico Gemelli. Po dlhých troch týždňoch bol presunutý na bežné oddelenie. Do nemocnice sa pôvodne dostal s ľahším úrazom chrbtice, liečbu však následne skomplikoval koronavírus. V nemocnici strávil celý júl.

Jozef Tomko sa narodil 11. marca 1924 v obci Udavské v okrese Humenné. Na Rímskokatolíckej cyrilo-metodskej bohosloveckej fakulte Slovenskej univerzity v Bratislave začal študovať v školskom roku 1943/1944. V roku 1945 ho košický biskup Jozef Čársky poslal na štúdiá do Ríma. V Pápežskom kolégiu sv. Jána Nepomuckého dostal ďalšiu kňazskú formáciu a študoval na Pápežskej lateránskej univerzite v Ríme.  

Kardinál Jozef Tomko
Zobraziť galériu (7)
Kardinál Jozef Tomko  (Zdroj: SITA)

Po roku 1948 sa Tomko nemohol vrátiť do vlasti. V Ríme prijal 12. marca 1949 sviatosť kňazstva. V rokoch 1950 - 1965 pracoval ako vicerektor a ekonóm Pápežského kolégia sv. Jána Nepomuckého v Ríme a pokračoval v štúdiu na Pápežskej lateránskej i na Pápežskej gregoriánskej univerzite. V roku 1959 bol signatárom iniciatívy na vybudovanie Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme - inštitúcie na výchovu kňazského dorastu a zároveň i strediska náboženského a kultúrneho života Slovákov v zahraničí.

 Počas Druhého vatikánskeho koncilu (1962 - 1965) pracoval ako odborný poradca pre vieroučné otázky. Pápež Ján Pavol II. ho 12. júla 1979 vymenoval za titulárneho arcibiskupa a generálneho tajomníka Synody biskupov. Biskupskú vysviacku prijal 15. septembra 1979 v Ríme a obrad vysvätenia vykonal pápež Ján Pavol II. V roku 1985 sa stal prefektom Kongregácie pre evanjelizáciu národov aj kancelárom Pápežskej Urbanovej univerzity a bol vymenovaný za kardinála. Po zrieknutí sa úradu prefekta Kongregácie pre evanjelizáciu národov 9. apríla 2001 ho pápež povolal do sedemčlennej komisie kardinálov pôsobiacej vo Vatikáne a súčasne sa stal členom dozornej rady Vatikánskej banky IOR. Od 23. októbra 2001 do 1. októbra 2007 bol predsedom Pápežského komitátu pre medzinárodné eucharistické kongresy.

MIMORIADNE V Ríme zomrel
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR / Martin Baumann, Pavel Neubauer, Milan Kapusta)

Na Slovensko kardinál Tomko mohol prísť až v roku 1968, ale v čase tzv. normalizácie jeho nedobrovoľné vyhnanstvo pokračovalo. Vo vlasti sa opäť objavil až v roku 1989. Jeho vystúpenie na zasadnutí pléna Slovenskej národnej rady (SNR) 21. apríla 1991 bolo historickou udalosťou. Bohatá bola aj jeho literárna tvorba. Okrem iných diel napísal napríklad štúdiu Význam sv. Cyrila a Metoda v slovenskom katolicizme a v slovenských dejinách (1984), ktorú vydal aj v angličtine. Publikoval aj viacero kníh približujúcich jeho misijné cesty na rôznych kontinentoch. V roku 2002 mu prezident SR Rudolf Schuster udelil Rad Bieleho dvojkríža 1. stupňa.

Jozef Tomko
Zobraziť galériu (7)
Jozef Tomko  (Zdroj: SITA)

Kardinál Tomko bude pochovaný v katedrále sv. Alžbety v Košiciach

Kardinál Jozef Tomko bude pochovaný v Katedrále svätej Alžbety v Košiciach, kde má pripravenú hrobku. Informoval o tom na pondelkovom brífingu predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský s tým, že bolo želaním kardinála byť pochovaný v Košiciach. Zatiaľ nie je známy termín pohrebných obradov. "V nasledujúcich hodinách rozhodne pápež František o tom, kedy sa bude konať rozlúčka s pánom kardinálom v Ríme. Podľa toho urobíme ďalšie rozhodnutie, kedy sa bude konať pohrebná rozlúčka u nás na Slovensku, lebo je všeobecne známe, že má pripravenú hrobku v katedrále svätej Alžbety v Košiciach," ozrejmil Zvolenský.

Kardinál Tomko bude pochovaný v katedrále sv. Alžbety v Košiciach (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Predseda KBS pripomenul, že kardinál Tomko miloval Slovensko a ľudí tejto krajiny. Bol jedinečnou osobnosťou pre veriacich i neveriacich a označil ho za hlboko ľudského. Posledné stretnutia s kardinálom Tomkom sa udiali na stretnutí mládeže v Košiciach pri návšteve pápeža Františka na Slovensku a následne mal aj príhovor na ďakovnej púti slovenských veriacich vo Vatikáne, ktorá sa konala koncom apríla. "Vo viere a v nádeji na vzkriesenie chápeme toto jeho úmrtie ako uzavretie pozemského života a modlíme sa k Bohu, aby ho prijal do večného príbytku v nebi," povedal Zvolenský s tým, že Tomko zostáva veľkým životným príkladom. Kardinál Jozef Tomko zomrel v pondelok v Ríme vo veku 98 rokov. Tlačová kancelária (TK) KBS zriadila e-mailovú adresu kondolencia@kbs.sk. Všetci, ktorí poznali kardinála Tomka, môžu na ňu napísať poďakovania, prejavy sústrasti a kondolencie. TK KBS ich bude priebežne zverejňovať.

Kardinál Tomko mal vzťah aj ku gréckokatolíckej cirkvi, tvrdí arcibiskup Vasiľ

Kardinál Jozef Tomko sa zapísal do dejín celosvetovej cirkvi, ale osobitným spôsobom aj do tej slovenskej. V súvislosti s jeho úmrtím to uviedol vladyka Cyril Vasiľ, podľa ktorého mal zosnulý kardinál aj veľmi blízky vzťah s gréckokatolíckou cirkvou.

"Pre našu cirkev ostane stále symbolom nenápadnej prítomnosti, ktorá sprevádzala dôležité momenty našich dejín. Naša cirkev chce na neho spomínať ako na verného syna cirkvi, verného Slováka a hrdého východniara," povedal arcibiskup vo videu zverejnenom na webovej stránke Gréckokatolíckej eparchie Košice. Podľa jeho slov má prepojenie Tomka s gréckokatolíckou cirkvou hlboké korene. Pripomenul, že okrem iného stál aj pri jej obnove. Kardinál Jozef Tomko zomrel v pondelok v Ríme vo veku 98 rokov. Informovala o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS).

Posledná rozlúčka sa bude konať 11. augusta

Posledná rozlúčka so zosnulým kardinálom Jozefom Tomkom sa bude konať 11. augusta o 11.00 h vo vatikánskej Bazilike sv. Petra pri Oltári katedry. Informoval o tom spravodajský web Vatican News.  

Pohrebné obrady budú v Košiciach v utorok 16. augusta

Posledná rozlúčka v súvislosti s úmrtím kardinála Jozefa Tomka bude vo vatikánskej Bazilike sv. Petra vo štvrtok 11. augusta o 11.00 h. Následne budú jeho ostatky prevezené do Košíc. Pohrebné obrady v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach sa uskutočnia v utorok 16. augusta. Informovala o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Pohrebné obrady v metropole východu sa začnú o 11.00 h. Tomkovým želaním bolo, aby miestom jeho posledného odpočinku bolo v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach. Hlavným celebrantom bude český emeritný arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Uctiť si pamiatku emeritného prefekta Kongregácie pre evanjelizáciu národov kardinála Tomka môže verejnosť v Košiciach. "Podľa liturgického harmonogramu budú ostatky kardinála Tomka vystavené k verejnej úcte v košickej Katedrále sv. Alžbety v nedeľu 14. augusta od 16.00 do 21.00 h a v pondelok 15. augusta od 9.00 do 12.00 h dopoludnia," informuje o tom Košická arcidiecéza. Popoludní bude prenesený do Kaplnky sv. Michala. Následne sa v utorok uskutočnia pohrebné obrady.

Viac o téme: KardinálJozef Tomkoúmrtie kardinála Tomka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu