Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ľuďom chodia podozrivé maily: Majú byť od polície! Muži zákona to popierajú, VÝSTRAHA pre verejnosť

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

BRATISLAVA – Podvodníci sa v minulosti neštítili zneužiť meno známeho lekára, spoločnosti či dokonca banky, aby z ľudí vylákali peniaze alebo ich dôverčivosť zneužili na iné, pre seba obohacujúce, účely. Teraz však zašli ešte ďalej, zneužívajú totiž meno Policajného zboru či dokonca Europolu.

Ak vám príde mail, že vás hľadá Europol, neľakajte sa hneď. Z najväčšou pravdepodobnosťou totiž v žiadnom hľadáčiku polície nie ste a ide o premyslený podvod. Na podvodné e-maily, ktoré sa rozšírili v posledných dňoch, upozornila priamo polícia. „Niekto zneužíva Policajný zbor, aj Europol. Úlohou takýchto mailov je najprv nadviazať s vami komunikáciu a potom postupovať tak, aby sa dostali k vašim peniazom. Buďte obozretní,“ uviedli.

Ľuďom chodia podozrivé maily:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Hoaxy a podvody - Polícia SR)

Verejnosti odporučili na e-maily s odosielateľom, ktorého osobne nepoznajú nereagovať, neodpovedať na rôzne lákavé či výhodné ponuky ani nevykonať neštandardné aktivity na požiadavky, ktoré sú na nich vyvíjané pod tlakom kvôli „krátkosti času“.

„Môže ísť o správy, ktoré vykazujú znaky podvodnej správy, zamerané na získanie napr. osobných alebo prihlasovacích údajov. Na podobné e-maily, či iné správy netreba reagovať, nič nepotvrdzovať a ani neaktualizovať a najbezpečnejšie je ich neotvárať a zmazať hneď po ich doručení. Je vhodné pravidelne si meniť prístupové heslá," upozornili. Zasielaním cudzích e-mailov či správ môže ísť o pokus páchateľov získať prístup k prihlasovacím údajom z internetbankingu, k údajom o platobných kartách či k prístupovým heslám k rôznym kontám, vrátane tých na sociálnej sieti.

Archívne video: Polícia upozorňuje na kyberšikanu: Toto sú varovné signály

Polícia upozorňuje na kyberšikanu: Toto sú varovné signály (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Košický kraj)

„Vzhľadom na spôsob páchania trestnej činnosti a pravdepodobnosť, že páchatelia sa nemusia nachádzať na území Slovenskej republiky, je v súčasnosti najlepším krokom prevencia. Napriek opakovanej medializácii tejto problematiky a úkonom, ktoré sú v tejto súvislosti vykonávané, nie je možné zabrániť zasielaniu takýchto správ a prístup k takýmto pokusom o podvodné konanie je len na posúdení každého jednotlivca. Apelujeme preto na verejnosť prostredníctvom rôznych mediálnych kanálov a opakovane vyzývame na mimoriadnu opatrnosť,“ dodala polícia.

Viac o téme: PodvodHoaxPolícia Europol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu