Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Meteorológovia varujú: Večer opäť hrozia silné búrky s lejakmi! V TOMTO okrese hrozí povodeň

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Jacob W. Frank/National Park Service)

BRATISLAVA - V okrese Veľký Krtíš, hlavne v obci Bušince a jej okolí, hrozí povodeň z prívalových zrážok. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na riziko upozorňuje vo vydanej hydrologickej výstrahe, platnej do 19.15 h.

"Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," vysvetľuje SHMÚ.

Meteorológovia varujú: Večer opäť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Na podvečer avizuje aktualizovanú informáciu o vývoji situácie. Pre časť Trenčianskeho, Žilinského i Banskobystrického kraja vydali na sobotné popoludnie výstrahu pred búrkami s intenzívnym lejakom, nárazovým vetrom a krupobitím. V okresoch Zvolen, Banská Štiavnica, Krupina a Veľký Krtíš platí do 19.00 h zvýšená výstraha 2. stupňa.

Meteorológovia varujú pred búrkami na strednom Slovensku

Vo viacerých okresoch stredného a východného Slovenska sa v sobotu poobede očakáva výskyt búrok. Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahu prvého stupňa pred búrkami, platí do 18 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojej webovej stránke. Búrky sa majú vyskytnúť vo viacerých okresoch Banskobystrického, Žilinského a Trenčianskeho kraja. Majú byť spojené s prudkým lejakom, s krúpami a nárazmi vetra 65 až 85 s kilometrov za hodinu.

Intenzita sprievodných javov je podľa ústavu v danej ročnej dobe bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. "Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie," dodal SHMÚ. Do 18.00 h platí tiež pre okresy Levice, Krupina, Veľký Krtíš, Lučenec, Poltár, Rimavská sobota, Revúca, Rožňava, Košice okolie, Košice mesto, Trebišov, Vranov nad Topľou, Michalovce, Sobrance a Humenné výstraha prvého stupňa pred vysokými teplotami.

V Brezne pre búrky hrozia povodne

 

Povodne pre prívalové zrážky hrozia v okrese Brezno, najmä v meste Brezno a v obciach Telgárt a Šumiac. Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahu prvého stupňa, platí do 21.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojej webovej stránke. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," ozrejmil ústav.

Viac o téme: PovodeňDážďVýstrahaSHMÚ. počasiePočasie SHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu