Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Meteorológovia varujú pred silným vetrom na horách vo viacerých okresoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Probst)

BRATISLAVA - Meteorológovia varujú pred vetrom na horách v okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno a Poprad. Pre dané okresy platí prvý stupeň výstrahy v piatok (27. 5.) od 10.00 do 20.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

V daných okresoch sa na horách vo výške približne nad 1800 metrov podľa ústavu miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo a podobne," dodal SHMÚ.

V okrese Poprad platí tiež v piatok (27. 5.) v čase od 9.00 do 18.00 h výstraha pred vetrom. V Popradskej kotline sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. Rýchlosť podľa ústavu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Meteorológovia varujú pred silným
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Viac o téme: HorySilný vietorMeteorológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu