Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zoltán Andruskó pred súdom: V objednávateľovi vraždy sa nemýlim, bol to Kočner

Zoltána Andruskóa privádzajú na Špecializovaný trestný súd Zobraziť galériu (10)
Zoltána Andruskóa privádzajú na Špecializovaný trestný súd (Zdroj: Topky/Maarty)

PEZINOK - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje proces v kauze objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v prípade plánovanej vraždy prokurátorov. Pojednávanie je počas tohto týždňa naplánované na tri dni. Článok aktualizujeme v priebehu pojednávania.

  • Na špecializovanom trestnom súde pokračuje pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka
  • Právoplatný rozsudok si už vypočul vrah Miroslav Marček a Zoltán Andruskó, ktorý vraždu sprostredkoval ŠTS odsúdil na 25 rokov aj Marčekovho bratranca Tomáša Szabóa
  • ŠTS uznal Kočnera a Zsuzsovú za nevinných, Najvyšší súd rozhodnutie zrušil a prípad vrátil do Pezinka
  • V prípade rozhoduje senát pod vedením Ruženy Sabovej
  • kauza je spojená aj s prípadom prípravy vrážd prokurátorov
  • Najvyšší súd vyhovel Kočnerovej námietke a v senáte už nie je sudkyňa Pamela Záleská
  • Prokurátor namietal predsedníčku senátu Ruženu Sabovú a sudcu Rastislava Stieranku, Najvyšší súd námietke nevyhovel
  • Tomáš Szabó sa priznal k príprave vrážd prokurátorov
  • Na poslednom pojednávaní vypovedali aj prokurátori
  • Včera vypovedal otec Jána Kuciaka
  • Dnes je na pláne výpoveď svedka Zoltána Andruskóa

 

Pokračuje pojednávanie v kauze vraždy Kuciaka: Vypovedať bude Zoltán Andruskó (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované o 16:18 Výpoveď Zoltána Andruskóa bude pokračovať aj vo štvrtok. Na dnešnom hlavnom pojednávaní hovoril o tom, ako mu Tomáš Szabó hovoril o vražde Jána Kuciaka a že si stojí za tým, že objednávateľom vraždy bol Marian Kočner a sprostredkovateľkou Alena Zsuzsová. Zajtra by mal vypovedať aj Miroslav Marček. 

Vyjadrenia Romana Kvasnicu, Martina Pohoveja, Štefana Neszméryho a prokurátora Matúša Harkabusa po pojednávaní (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované o 15:08 Otec zavraždeného novinára počas prestávky na súde hovoril o tom, že obžalovaní si nielen s právnikmi posúvajú lístočky, ale aj medzi sebou. "Andruskó niečo povie a oni si hneď posúvajú poznámky," povedal Jozef Kuciak. Pojednávanie bolo prerušené na 10 minút, teraz opäť pokračuje výpoveďou Zoltána Andruskóa. Otázky mu kladie prokurátor. Andruskó tvrdí, že on nemal nikdy žiadne požičané peniaze od Aleny Zsuzsovej a 20-tisíc eur bola záloha za vraždu Kuciaka. "To bola vecou, ktorou ma vydierali. Preto som to vnímal tak, že ja tie peniaze v podstate dlhujem pani Zsuszovej," vypovedal Andruskó s tým, že on z banky vybral 20-tisíc eur, no oni ich od neho nezobrali. 

Otec Jána Kuciaka na pojednávaní: Kočner si so Zsuszovou vymieňajú lístočky (Zdroj: Topky/Maarty)
K výpovedi Zoltána Andruskóa sa vyjadril počas prestávky aj splnomocnenec rodiny Kuciakovcov Roman Kvasnica.

Vyjadrenie splnomocnenca rodiny Kuciakovcov Romana Kvasnicu (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované o 14:46 Andruskó ukončil spontánnu časť svojej výpovede.Vypovedal o tom, ako riešil zavraždenie terajšieho generálneho prokurátora Maroša Žilinku s obžalovaným Dušanom Kracinom. Práve on chcel na jeho vraždu použiť Srbov.

Aktualizované o 13:30 Zoltán Andruskó začal svoju výpoveď spontánne. Hovorí o tom, že nikdy svoje výpovede nečítal, že vždy vypovedal pravdu. Stojí si za tým, že objednávateľom vraždy je Marian Kočner a sprostredkovateľom je Alena Zsuzsová. Sudkyni Sabovej vyčítal jej pôvodný rozsudok, ktorým oslobodila Zsuzsovú a Kočnera spod obžaloby. "Nikdy som nepovedal, že by som sa mohol zmýliť v objednávateľovi či sprostredkovateľovi," vyčítal Andruskó Sabovej nepresnosti, ktoré podľa neho napísala do rozsudku. 

Sabová Andruskóvi zakázala používať jej odôvodnenie k rozsudku a vyzvala prokurátorov, aby viedli výsluch. "Toto sa mi ešte nestalo," povedal Andruskó. Sabová zároveň upozornila, že každému, kto preruši svedkov výsluch, bude uložená poriadková pokuta. 

Andruskó na začiatku opísal aj to, ako sa zoznámil so Zsuzsovou. "Spoznal som sa s ňou na internete, myslel som si, že príde jedna krásna žena. Nebolo to tak," povedal Andruskó. 

Zoltána Andruskóa privádzajú na Špecializovaný trestný súd
Zobraziť galériu (10)
Zoltána Andruskóa privádzajú na Špecializovaný trestný súd  (Zdroj: Topky/Maarty)
Zoltána Andruskóa privádzajú na Špecializovaný trestný súd
Zobraziť galériu (10)
Zoltána Andruskóa privádzajú na Špecializovaný trestný súd  (Zdroj: Topky/Maarty)
Zoltána Andruskóa privádzajú na Špecializovaný trestný súd
Zobraziť galériu (10)
Zoltána Andruskóa privádzajú na Špecializovaný trestný súd  (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované o 12:55 Začína sa opakovaný výsluch Andruskóa vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka. Predsedníčka senátu avizovala, že mení svoje stanovisko a ak bude podaný návrh na vysvetlenie rozporov v Andruskóovej výpovedi, tak senát bude brať do úvahy všetky jeho výpovede a zápisnice z nich od začiatku trestného stíhania.

Andruskó bude opakovanie vypočutý k vražde Jána Kuciaka a potom aj v novom prípade prípravy vrážd prokurátoroc'v. 

Zoltána Andruskóa privádzajú na Špecializovaný trestný súd (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované o 12:49 Po obednej prestávke pokračuje hlavné pojednávanie v príprade vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov. Vypovedať bude Zoltán Andruskó, ktorý je už odsúdený na 15 rokov väzenia. 

Aktualizované o 11:18 Po prečítaní skoršej výpovede Aleny Zsuzsovej sa vyjadruje Marian Kočner. "Z výpovede pani Zsuzsovej vyplýva, že až do dňa svojho zadržania mala nesplatené pohľadávky voči exekútorom, myslím poisťovni. Taktiež z jej výpovede vyplynulo, že keď mala nesplatené splátky za leasing červeného mercedesu, tak potom, ako som tito splátky vo výške 693 eur mesačne začal platiť ja, tak o túto sumu menej som jej mesačne posielal na účet jej dcéry. Taktiež z našej komunikácie vyplýva, že keďže chcela vymeniť auto, tak bude musieť akceptovať, že počas doby pôžičky bieleho mercedesu, bude platiť leasingovú splátku vo výške asi 1000 eur," povedal Kočner. 

Rovnako sa vyjadrila aj obžalovaná Alena Zsuzsová. "Ja by som chcela len doplniť, že čo sa týka mojej výpovede ku dňu 22.2. 2018 a mojej návštevy v Bratislave, tak túto moju výpoveď doplním pri vykonávaní dôkazu, ktorý nariadil aj Najvyšší súd Slovenskej republiky," tvrdí Zsuzsová. 

Roman Kvasnica skonštatoval, že obžalovaný Kočner a Zsuzsová, podobne ako v tomto konaní, odmietli najskôr vypovedať a potom v priebehu podľa výsledku vykonávaných dôkazov alebo vo vyjadreniach vykonávaných dôkazov vysvetľovali svoju pozíciu a svoj názor na obsah vykonaného dôkazu. "Skutočnosť, že nevyužili svoje právo vypovedať v čase, keď je to v zmysle ustanovení trestného poriadku obvyklé, musí mať dopad na hodnotenie vierohodnosti ich výpovedí. Dovoľujem si zároveň tvrdiť, že ich vyjadrenia, ktoré poskytli, sú nedôveryhodné," dodal Kvasnica.

Aktualizované o 09:35 Pojednávanie sa začalo. Pokračuje sa v čítaní skorších výpovedí. Aktuálne výpoveďami Aleny Zsuzsovej. Prítomný je aj Dušan Kracina, ktorý je obžalovaný v prípade plánovanej likvidácie prokurátorov. Tomáš Szabó požiadal ešte v utorok o konanie v jeho neprítomnosti, súd mu vyhovel.

Dušan Kracina
Zobraziť galériu (10)
Dušan Kracina  (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované o 09:00 Na dnešnom hlavnom pojednávaní bude vypovedať už odsúdený Zoltán Andruskó. Jeho výpoveď sa bude týkať prípravy vrážd prokurátorov, z ktorej je obžalovaný Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó. Posledný menovaný sa v plnom rozsahu priznal. 

Alena Zsuzsová
Zobraziť galériu (10)
Alena Zsuzsová  (Zdroj: Topky/Maarty)
Marian Kočner
Zobraziť galériu (10)
Marian Kočner  (Zdroj: Topky/Maarty)

Vražda Kuciaka ublížila len Kočnerovi

Na utorkovom hlavnom pojednávaní sa čítali skoršie výpovede obžalovaných. Obžalovaná Alena Zsuzsová povedala, že vražda novinára Jána Kuciaka ublížila len Marianovi Kočnerovi a niekto ho chcel zničiť. 

Pokračuje pojednávanie vo veci vraždy Kuciaka a v prípade prípravy vrážd prokurátorov.
Zobraziť galériu (10)
Pokračuje pojednávanie vo veci vraždy Kuciaka a v prípade prípravy vrážd prokurátorov.  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vypovedal aj otec Jána Kuciaka Jozef. Ten po výpovedi povedal, že neveril, že v 21. storočí niekto zavraždil novinára. 

Zoltán Andruskó pred súdom:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

V prípade vraždy novinára a jeho snúbenice súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody.

Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne. Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Dušan Kracina a Darko Dragić. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala práve Zsuzsová. Na aprílovom pojednávaní sa Tomáš Szabó priznal k všetkým skutkom, ktoré sa mu kladú v tejto kauze za vinu.

Viac o téme: Špecializovaný trestný súdVražda Jána KuciakaAlena ZsuzsováMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu