Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ostrá debata k Matovičovmu balíku: Žijete z KONFLIKTU! Odkazuje SaS, líder OĽaNO ich označil za najväčšiu chybu

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Poslanci parlamentu začali v piatok schôdzu návrhom opatrení v boji proti zdražovaniu, tzv. protiinflačný balík. Národná rada SR včera rozhodla, že návrh zákona prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Opatrenia v rámci tzv. protiinflačného balíčka, teda návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa zahŕňajú 50 eur mesačne na voľnočasové aktivity detí, zvýšenie sumy daňového bonusu a prídavku na dieťa. V tzv. zrýchlenom režime by mali poslanci prerokovať aj zdanenie mimoriadnych príjmov z ruskej ropy či návrh zákona na riešenie problematických oblastí, ktoré sa usadením utečencov na území Slovenska vyskytli a nedali sa predvídať.

NAŽIVO z NR SR 

VIDEO Matovič víta aj možnosť, že opozícia prispeje s návrhmi

Matovič po predložení protiinflačného balíčka do parlamentu víta aj možnosť, že aj opozícia prispeje s návrhmi (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 15:53 Posledné dve hodiny prebiehala rozprava k zákonu o mimoriadnej dani z ruskej ropy. Rozpravu ukončili Marián Viskupič a Igor Matovič. Schôdza pokračuje v pondelok o deviatej, kedy budú rokovať o zákone z dielne ministerstva pôdohospodárstva. O 11:00 by sa malo hlasovať o troch návrhoch z dielne Matoviča. 

Aktualizované 14:40 Minister financií Igor Matovič reagoval s tým, že osobne viedol 14 rokovaní s SaS o pomoci rodinám. Tvrdí, že SaS tento návrh urobila nekrytým. "Pre nás rodina hodnota je," zdôraznil. Hlasovanie o protiinflačnej pomoci je podľa neho "zápasom o charakter štátu". "Ste najväčšia chyba, čo sa týka sociálneho cítenia tejto vlády," adresoval Matovič poslancom SaS.

Matovič opäť kritizuje Sulíka! Ste najväčšia chyba, čo sa týka sociálneho cítenia tejto vlády (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Aktualizované 14:20 Návrh mal podľa neho posúdiť Útvar hodnoty za peniaze. Podotkol, že ide o veľmi pochybne kryté výdavky. Opätovne kritizoval, že sa majú zobrať prostriedky obciam. Vyzval na stiahnutie návrhu. Mal by sa podľa neho predložiť do parlamentu v riadnom legislatívnom procese.

Sulík navrhol stiahnuť protiinflačnú pomoc a poctivo ju pripraviť (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Aktualizované 14:00 Sulík navrhol stiahnuť protiinflačnú pomoc a poctivo ju pripraviť

Sulík v pléne navrhol stiahnuť z rokovania protiinflačnú pomoc, poctivo ju pripraviť a nechať prejsť riadnym legislatívnym procesom. Daňový bonus na dieťa by mal byť podľa neho naviazaný na nezdaniteľné minimum. Tvrdí, že v súčasnosti bonus dostanú aj bohatí, ktorí ho nepotrebujú. Sulík skonštatoval, že na všetky deti v rodine by sa nemal uplatňovať rovnaký daňový bonus. "Štát nemusí prvé dieťa tak podporovať ako tretie," dodal.

Najviac v záujme štátu podľa neho je, aby rodiny mali tretie dieťa, na to by sa podľa neho malo platiť najviac. Tvrdí, že daňový bonus by mal následne od ďalšieho dieťaťa klesať. "Keby sme to chceli robiť poriadne, tak daňový bonus na dieťa naviažeme na nezdaniteľné minimum," poznamenal Sulík, podľa ktorého by bohatí nemali dostať nič. Odstupňované by podľa neho mali byť aj prídavky na deti, a to tak, aby ich nedostávali aj bohatí ľudia. V súvislosti s voľnočasovými poukazmi uviedol, že zákon je zle napísaný a nevykonateľný.

Aktualizované 13:22 Za ľudí sa pripravuje na plán B: Ak protiinflačný balík neprejde, predložíme kompromisné riešenie

Ak v Národnej rade SR neprejde vládny protiinflačný balíček, Za ľudí prinesie kompromisné riešenie v hodnote pol miliardy eur, pri ktorom sa strana inšpirovala nemeckým modelom, uviedla ministerka investícií Veronika Remišová za účasti ekonóma Tomáša Meravého. "Ak v parlamente neprejde súčasný (vládny) balíček, pretože debata tam vyzerá veľmi búrlivo, tak prinášame ešte jedno kompromisné riešenie, kde sme sa inšpirovali Nemeckom," priblížila Remišová.

Za ľudí sa pripravuje na plán B: Ak protiinflačný balík neprejde, predložíme kompromisné riešenie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Balíček, ktorý chce strana predstaviť aj na koaličnej rade, by podľa Meravého mal celkový rozsah 500 miliónov eur. "Z toho jedna tretina by išla cez vyššie životné minimum v podobe vyšších adresných sociálnych dávok. Jedna tretina by išla cez vyššie nezdaniteľné minimum ako zvýšenie čistého príjmu pracujúcich ľudí a jedna tretina v podobe vyššieho daňového bonusu a detských prídavkov na podporu rodín s deťmi," vysvetlil riešenie Meravý.

Aktualizované 12:59 V rozprave vystupuje Milan Mazurek. Opäť kričí. Hovorí o štrajkovej pohotovosti samospráv. 

Aktualizované 12:47 "Prepáč, pán minister, ale tvoj prejav sa nedá počúvať, srší z teba strašná zloba," reagovala na Matovičovo prejav Jarmila Halgašová.

Aktualizované 12:11 Matovič znova opakuje, že s SaS sa nedá rokovať a že nie je pravda, že na to mali málo času, keďže rokovania prebiehajú mesiace a sú dlho. V parlamente kríčí a opakuje rovnaké veci ako prezentoval na tlačovkách, pri predkladaní zákona či po rokovaní vlády. 

Aktualizované 12:01 "My tu nerobíme tento fašistický skríning rodín, že ktorá rodina je hodná príspevku," povedal Matovič s tým, že je na návrh hrdý.

Aktualizované 11:55 Na Sulíka bude reagovať Matovič. "Treba si naliať čistého vína. Osobne som viedol 14 rokovaní so stranou SaS o pomoci rodinám od septembra minulého roka," uviedol na úvod s tým, že šlo o daňovú revolúciu. Následne šiel aj do liberálneho domu.

Aktualizované 11:54 Prorodinné opatrenia chce podporiť aj nezaradený poslanec Tomáš Taraba. V pléne sa rozprával i s ministrom financií. Taraba skonštatoval, že jeho strana podporuje prorodinnú politiku všeobecne a víta zvýšenie daňového bonusu. Hovorí o výhodách pre rodiny a nesúhlasí s výhradami SaS. Taraba nesúhlasí napríklad s poukážkami v Matovičovom balíku, vidí to ako zneužiteľný model. Rokovať chce o možných úpravách. Podporenie balíka má podľa neho aj politický rozmer pre opozíciu, a to vzhľadom na vyjadrenia koaličnej SaS, ktorá naznačovala, že dohody prestanú platiť, ak návrhy prejdú s podporou opozície.

Ostrá debata k Matovičovmu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Aktualizované 11:45 Výhrady majú poslanci z ĽSNS podľa slov Beluského najmä pri prídavkoch pre deti, ale aj pri daňovom bonuse, no nechcel ich konkretizovať. Deklaroval snahu nájsť kompromisné riešenie. Dodal, že o balíku pomoci sa rozprával i s ministrom financií, no nedeklaroval mu vopred podporu poslancov z ĽSNS. Odmieta, že by "obchodovali" o prípadnej podpore niektorých vlastných návrhov v budúcnosti. Doplnil, že daň z ropy nepodporia. Hovorí o nestabilnom krátkodobom výbere dane.

Ostrá debata k Matovičovmu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Aktualizované 11:30 Nezaradení poslanci zo strany ĽSNS a nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu podľa vlastných slov podporujú myšlienku prorodinných opatrení. K niektorým opatreniam týkajúcim sa balíka majú výhrady a chcú o nich ešte rokovať. "Súhlasíme s myšlienkou a s tým, aby sa rokovalo o zvýšenej podpore rodín. Neznamená to však, že súhlasíme s tým, ako je zákon momentálne nastavený, predložený," povedal poslanec za ĽSNS Martin Beluský s tým, že pracujú na zmenách, aby sa postupne dostali na papier a aby mohli byť pretavené aj do paragrafového znenia.

Aktualizované 11:18 Aj pri bonuse na dieťa sa pýta, prečo to musí byť na všetky deti. 

Aktualizované 11:13 O mimoriadne vystúpenie požiadal minister hospodárstva Richard Sulík. "Oni tu nie sú vždy, oni sú tu od čias Hitlera. Hitler zaviedol prídavky na deti, aby sa rodilo viac árijských detí a takto si ich chcel chovať," povedal v úvode Sulík. "Keď prídavky na deti, tak prečo musia byť na neobmedzený počet detí?"

Ostrá debata k Matovičovmu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Aktualizované 11:06 Poslanci dnes budú rokovať o protiinflačnom balíku dnes aj po 14-ej, no hlasovanie nebude. Hlasovať sa bude o 11:00 v utorok. Potom zasadnú výbory a v rozprave k 2. čítaniu sa bude pokračovať o 14:00 v utorok 24. mája.

Aktualizované 11:00 Do jedenástej je prestávka, potom sa bude schvaľovať ďalší postup. V rozprave by mal pokračovať Milan Mazurek, ktorý už raz mal ísť, no nebol v sále. Ďalší postup sa schváli všeobecným súhlasom alebo hlasovaním. 

Aktualizované 10:49 Čepček zákon podporí, podľa neho je chybou zákona o financovaní voľného času je to, že nebol predložený už pred dvoma rokmi.

Aktualizované 10:40 V rozprave vystupuje Martin Čepček, bývalý člen OĽaNO. V rozprave sa bude venovať len voľnočasovým poukážka. Spomína na časy, keď bol členom školského výboru. "Ministrovi Gröhlingovi som dával podnety, aby riešil voľnočasové aktivity a teraz ich musí riešiť minister financií Matovič, lebo sa nič neudialo v tejto oblasti," uviedol v úvode.

Martin Čepček
Zobraziť galériu (5)
Martin Čepček  (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Aktualizované 10:27 "Z jedného vrecka im dáme, z druhého sme im vzali," uviedol Viskupič na margo samospráv. ZMOS je aktuálne v štrajkovej pohotovosti, komunikácia so štátom je obmedzená a vlajky sú stiahnuté na pol žrde. Župani, starostovia i primátori odmietajú tento protiinflačný balíček, ktorým prídu o stovky miliónov v rozpočte. Baličkom síce ľudia dostanú peniaze navyše, no ak samosprávy nebudú mať peniaze, budú musieť dvíhať dane alebo poplatky, čím občanom opäť zoberú.

Aktualizované 10:22 Viskupič v pléne opäť opakuje výhrady SaS k balíčku. "Obávam sa, že to bude živná pôda pre podvodníkov," uviedol VIskupič na margo voľnočasových poukážok. Podľa SaS nie je jasné, kto bude môcť učiť, koľko a čo.

Aktualizované 10:00 "Sme za pomoc, ktorá nezruinuje samosprávy a ktorá nezvýší daňe. Sme jedinou rozpočtovo zodpovednou stranou na Slovensku. Chceme sa rozprávať aj o tom, odkiaľ na pomoc vziať, aby sme nezruinovali verejné financie," povedal v úvode rozpravy Marián Viskupič. "Pán minister Matovič žije z konfliktu a cíti sa v ňom ako ryba vo vode. Aktuálny konflikt je pomoc rodinám vs. ostatní," uviedol. 

Aktualizované 9:30 V rozprave vystupuje Ján Richter, prihlásených je ďalších päť poslancov - Marián Viskupič (SaS), Milan Mazurek (nezaradený), Radovan Kazda (SaS), Martin Čepček (nezaradený) a Ján Blcháč. 

SaS navrhne, aby sa daň z ropy použila na zníženie iných daní, balík zrejme nepodporí

SaS navrhne, aby sa avizovaná daň z ropy použila na zníženie iných daní, napríklad dane z pridanej hodnoty (DPH) na naftu a benzín. "To by bolo korektné a férové," myslí si líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Ak tento návrh neprejde, SaS chce zdanenie mimoriadnych príjmov z ruskej ropy v parlamente vetovať, vyhlásil Sulík. Dodal, že v prípade protiinflačných opatrení budú poslanci SaS na hlasovaní prítomní a budú proti alebo sa zdržia. 

Podľa Sulíkovcov je aktuálna protiinflačná pomoc spravená na hulváta, reč je o červených čiarach a v hre je aj vetovanie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Matovič verí, že "prorodinná koalícia" vydrží až do schválenia opatrení

Minister financií Igor Matovič verí, že "prorodinná koalícia" vydrží až do schválenia protiinflačnej pomoci. "Pevne verím, že to posunieme aj ďalej a že tá prorodinná koalícia, ktorá sa tu vytvorila pri tomto návrhu zákona, ktorá sa nepozerá na to, akú máme farbu politického trička, vydrží až do finále," skonštatoval Matovič.

Zároveň si myslí, že vyjadrenia ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej v parlamente aj na vláde sú akoby pripraveným "podkladom" na Ústavný súd. "Očakávam aj po finálnom schválení zlomyseľnú sabotáž od ľudí, ktorí budú mať právo podať tento návrh zákona na Ústavný súd," skonštatoval Matovič, podľa ktorého sú v tomto prípade splnené kritériá na skrátené legislatívne konanie.

Kolíková vo štvrtok v pléne parlamentu kritizovala uplatnenie tzv. zrýchleného režimu k tomuto návrhu zákona. V návrhu na skrátené legislatívne konanie podľa nej absentuje zdôvodnenie, aké reálne a konkrétne dosahy hrozia. Kritizovala tiež, že navrhované opatrenia nesmerujú k odstráneniu rizika vplyvu zdražovania na tých najchudobnejších. Zdôraznila, že legitimitu pomoci rodinám nerozporuje. Podotkla však, že návrh nezahŕňa dôchodcov, nezamestnaných či osoby v hmotnej núdzi.

Viac o téme: RozpravaProtiinflačný balíkIgor MatovičRichard SulíkParlamentDaň z ruskej ropy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu