Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Samosprávy sú znepokojené: Daňový bonus ich pripraví o príjmy, koalíciu vyzvali na rokovanie

Jozef Viskupič
Jozef Viskupič (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Združenie samosprávnych krajov SK 8 požiadalo v stredu (11. 5.) predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽANO) o rokovanie zamerané na vplyv pripravovaného zvýšenia daňového bonusu na deti na financovanie samospráv. SK 8 navrhuje, aby sa na rokovaní zúčastnil aj podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽANO). Združenie tvrdí, že daňový bonus pripraví samosprávy o príjmy.

Zvýšenie daňového bonusu bez kompenzácie bude mať podľa SK 8 negatívny vplyv na výšku výberu dane z príjmu fyzických osôb, ktorej podiel je hlavným zdrojom príjmov samospráv. "Odhadovaný výpadok 830 miliónov eur do konca roka 2023 môže ohroziť ich fungovanie a rozsah i kvalitu nimi poskytovaných verejných služieb. V roku 2022 sa očakáva výpadok príjmov samospráv o 230 miliónov eur a v roku 2023 až o 600 miliónov eur," poznamenal predseda SK 8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

Samosprávy vítajú podľa neho zámer na pomoc pracujúcim rodičom a nízkopríjmovým skupinám obyvateľov. "Kraje, mestá a obce sú však rovnako ohrozené infláciou, nárastom cien energií či stavebných materiálov a treba im pomôcť. V opačnom prípade tí istí obyvatelia, ktorí získajú 100 eur na daňovom bonuse, prídu o verejné služby v oveľa vyššej hodnote," uviedol Viskupič.

Na rokovanie odchádza SK 8 s tézou, že ak sa kraje majú zúčastniť na konsolidácii verejných financií, schodnou cestou môže byť, že nebudú mať ambíciu žiadať štát o kompenzáciu zvýšených výdavkov, ale štát by im nemal siahať na daňové príjmy. Samosprávy by tak podľa jeho slov neprišli o podiel na výbere dane z príjmov fyzických osôb, ktorý sa v dôsledku pripravovaného zvýšenia daňového bonusu zníži o 830 miliónov v horizonte konca roka 2023.

S iniciatívou zvolania rokovania prišli Viskupič a Rybníček

Podľa názoru SK 8 má vláda SR všetky možnosti na to, aby našla zdroje na financovanie svojich priorít niekde inde ako v rozpočtoch samospráv. S iniciatívou zvolania rokovania prišiel predseda SK 8 spolu s prezidentom Únie miest Slovenska Richardom Rybníčkom. Viskupič tému prerokoval aj s predsedom Združenia miest a obcí Slovenska Branislavom Trégerom.

Viac o téme: VýzvaKoalíciaSamosprávyDaňový bonusPríjmyRokovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu