Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka navštívi v piatok Ukrajinu

Michal Šimečka Zobraziť galériu (2)
Michal Šimečka (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

KYJEV - Podpredseda Európskeho parlamentu (EP) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) v piatok pracovne navštívi Ukrajinu. Spolu s ďalšími europoslancami z Nemecka, Španielska, Rumunska a Litvy absolvuje rokovania s predstaviteľmi ukrajinského parlamentu, vlády, miestnych samospráv a občianskej spoločnosti. TASR o tom informovalo komunikačné oddelenie strany PS.

Súčasťou programu je tiež návšteva nemocnice a stretnutie so študentmi a utečencami z vojnou najviac zasiahnutých oblastí Ukrajiny. "Ukrajinci dnes bojujú a zomierajú za európske hodnoty. Milióny z nich prišli o svoje domovy a mnohí aj o život len preto, že si chceli slobodne vybrať svoju budúcnosť. Ruskú vojenskú agresiu musíme čo najskôr zastaviť, a Ukrajina potrebuje našu maximálnu pomoc," vyhlásil Šimečka.

Premiér Heger pred odletom na summit EÚ: Putin je zviera! (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

Priamo na Ukrajine chce zistiť, aká situácia tam panuje a čo konkrétne Ukrajinci najviac potrebujú. Tieto požiadavky chce následne tlmočiť v EP aj na Slovensku. Šimečka vyzdvihol doterajšie odhodlanie EÚ i SR pomáhať Ukrajine. Zdôraznil však, že potrebné je robiť ešte viac. "Rýchlosť reakcie, rozsah sankcií voči Rusku a spektrum humanitárnej, finančnej, diplomatickej aj vojenskej pomoci Ukrajine sú zo strany EÚ bezprecedentné," povedal.

Kyjev počas bojov.
Zobraziť galériu (2)
Kyjev počas bojov.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky, File)

"Rovnako vzopätie občianskej spoločnosti a samospráv na Slovensku, ktoré v týchto dňoch robia všetko preto, aby státisíce utečencov z Ukrajiny našli u nás bezpečie, prístrešok aj podmienky pre lepšiu budúcnosť. Som hrdý na občanov Slovenska aj iných európskych krajín. Naše úsilie však musíme najmä na politickej úrovni ešte zvýšiť - Ukrajina potrebuje dostať napríklad jasnú víziu členstva v EÚ," zdôraznil pred návštevou Ukrajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu