Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vagus i Depaul Slovensko pripravujú materiálnu zbierku pre Ukrajinu

Ukrajinskí utečenci na vlakovej stanici v Budapešti.
Ukrajinskí utečenci na vlakovej stanici v Budapešti. (Zdroj: TASR/Zoltan Balogh/MTI via AP)

BRATISLAVA – Občianske združenie (OZ) Vagus a nezisková organizácia Depaul Slovensko, ktoré v hlavnom meste pracujú s ľuďmi bez domova, pripravujú spoločnú materiálnu zbierku na pomoc Ukrajine. Počas víkendu však budú zbierať výhradne tri špecifické položky, a to spacie vaky, deky a karimatky, ktoré ukrajinským mimovládnym organizáciám akútne chýbajú. Obidve združenia zároveň rezolútne odsudzujú násilie voči Ukrajine ako suverénnej krajine a jej obyvateľom.

"Zbierame len karimatky, deky a spacie vaky všetkých veľkostí a farieb. Ľudia môžu zakúpiť úplne nové, ale aj doniesť vlastné. Dôležité je, aby neboli poškodené, roztrhané," podotýka Klára Bernátová z Vagusu. Združenia zdôrazňujú, aby im ľudia nič iné nenosili. "Vzhľadom na dohodnuté postupy s colným úradom môže konvoj obsahovať len vopred dohodnuté veci, aj balík cukríkov navyše môže spôsobiť nepríjemnosti," doplnila Simona Sládkovičová z Depaul Slovensko.

Ukrajinskí delostrelci spôsobujú škody ruským okupačným jednotkám (Zdroj: FB/MIL.IN.UA)

Vyzbierané položky pôjdu s ďalšou špecifickou materiálnou podporou do piatich oblastí - Depaul Ukrajina v Kyjeve, Charkove a Odese a do Svaľavy a Perečína v Zakarpatí. "Sme radi, že sme sa mohli spojiť pre dobrú vec," doplnila Bernátová. Organizáciu a chod zbierky má na starosti združenie Vagus, následnú prepravu na Ukrajinu organizácia Depaul Slovensko.

Materiálna zbierka bude v sobotu (5. 3.) od 9.00 do 15.00 h v Starej tržnici na Námestí SNP, v nedeľu (6. 3.) v rovnakom čase v Novej Cvernovke na Račianskej ulici.

Viac o téme: UtečenciVagusVojna na UkrajinePomoc UkrajineDe Paul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu