Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Experti tvrdia, že pandémia sa už skončila! Všetko zmenil omikron, najhoršie nás ešte len čaká

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Prešlo už niekoľko dní nového roka 2022, no pandémia ešte stále nekončí a na Slovensku sa už dokonca objavuje aj obávaný variant koronavírusu pod menom omikron. Veľmi krátko pred jeho príchodom si analytici však zobrali na mušku jeho predchodcu, variant delta. Zosumarizovali to, aké škody napáchal predtým, ako príde jeho nástupca omikron v plnej sile.

archívne video

Minister zdravotníctva k 4. dávke: Zatiaľ o nej neuvažujeme, v iných krajinách preočkovali ľudí skôr (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Bez omikronu by sme už na covid zabudli

Analytici z Dát bez pátosu sa domnievajú, že keby neprišiel nový variant z Južnej Afriky, zrejme by už pandémia pomaly, ale isto končila. "Za 45 dní od konca novembra sme poklesli a krivky popadali vo všetkých parametroch a ak by nebol omikron, tak je dôvod na covid zabudnúť," tvrdia v statuse analytici a dokladajú aj najnovšiu tabuľku.

KORONAVÍRUS Experti tvrdia, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu)

Dnes to vyzerá ešte relatívne dobre

Číselní analytici sa vyjadrili aj k téme výskytu variantu omikron v zahraničí a následne aj u nás. "Ak by tých 50 omikronov malo byť aj pred 10-14 dňami a nie pred 20 dňami (podľa sekvenácie), tak by sme dnes mali reálne 1000 prípadov," argumentujú Dáta bez pátosu s tým, že zatiaľ to s 3000 prípadmi denne u nás dnes vyzerá "relatívne dobre". "Od začiatku roka sa u nás imunizovalo asi 3000 seniorov nad 60 rokov infikovaním (a do nemocnice sa zmestili) a asi 5000 seniorov očkovaním prvou dávkou. Je to spolu 8000, zajtra (dnes, pozn. red.) to bude 10-tisíc," myslia si.

Mizerná perspektíva pre nechránených seniorov

"Nechránených = bez akejkoľvek vakcíny (ani prvá dávka) a bez prekonania v I.II.III. vlne u nás vstupuje do omikron vlny asi 200-250 tisíc seniorov nad 60 rokov. Skôr to bude ku 200-tisíc. To je dobrá správa, lebo pred deltou ich bolo 1. augusta asi 2-krát toľko. Ak si to, alebo ste im to vo Vašich rodinách nezrátali, tak z tých 5345 takmer 5000 boli práve dôchodcovia nad 60 rokov. Vychádza to z tých 450 tisíc nechránených pred deltou asi 1%. 1 zo 100 zomrel na/s covidom. Lebo zomierali aj očkovaní, ale z obetí robia iba 10% = 500. Mizerná perspektíva pred omikronom pre tých 200 tisíc seniorov. Ostatní by mali byť na tom relatívne dobre, predsa len ide o slabšiu mutáciu," očakávajú odborníci.

KORONAVÍRUS Experti tvrdia, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac o téme: DeltaVariantSumárKoronavírusDáta bez pátosu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu