Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Minister Vlčan vyzval na ochranu lesov: Sú dôležité v boji s klimatickou zmenou

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Jeden meter kubický dreva v lese viaže 250 kilogramov (kg) uhlíka a priemerne zadrží až 400 litrov vody. To je dôležité v boji s klimatickou zmenou. Uviedol to v stredu minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nominant OĽANO) na brífingu v rámci rokovania vlády pri príležitosti Európskeho týždňa lesov, ktorý si verejnosť pripomína už po šiesty raz.

"Pri príležitosti Európskeho týždňa lesov by som rád zdôraznil, že drevo je z hľadiska zelenej ekonomiky, ktorú presadzuje EÚ, ideálnym materiálom, ktorý ukladá CO2 z atmosféry. V slovenských lesoch prirastie za každých 2,6 sekundy jeden meter kubický dreva. Ten viaže 250 kg uhlíka a priemerne zadrží až 400 litrov vody – čo má pri boji s klimatickou zmenou kľúčový význam," spresnil agrominister.

Lesy sú dôležité v boji s klimatickou zmenou, uviedol minister pôdohospodárstva Vlčan (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ukladanie uhlíka má podľa neho dve možnosti. Prvou je dlhodobé uloženie uhlíka v prírodných lesoch, v ktorých je uloženého najviac uhlíka na hektár. "Tieto prírodné lesy sú z hľadiska dlhodobej bilancie uhlíka konštantné, čiže ukladajú toľko uhlíka, koľko uvoľnia. Druhou možnosťou je opakované ukladanie uhlíka v obhospodarovaných lesoch," upozornil Vlčan.

S lesmi treba zaobchádzať šetrne

V praxi to podľa ministra znamená, že neobhospodarovaný les s dospelými stromami už nedokáže viazať oxid uhličitý v takej miere ako mladé, rýchlo rastúce stromy. Preto je aj z pohľadu ochrany klímy vhodné hospodáriť v lesoch prírode blízkym spôsobom. Na Slovensku sa to podľa zverejnených informácií darí, na jednom hektári lesa je uložených až 122 ton uhlíka.

 "Sme siedmou krajinou s najväčším množstvom uloženého uhlíka v rámci európskych krajín. O tom, že spôsob hospodárenia v našich lesoch je správny, svedčí fakt, že oproti roku 1990 vzrástli zásoby uhlíka v lesnej biomase o približne 45 %," doplnil generálny riaditeľ Národného lesníckeho centra Peter Balogh.

Viac o téme: ZáchranaPlanétaLesySamuel Vlčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu