Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Rúška v školách budú opäť povinné: Hygienici môžu zavrieť aj celú školu, nielen triedy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BEATISLAVA – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vydá ešte v stredu vyhlášku, ktorou sa upraví povinnosť nosenia rúšok v základných školách (ZŠ). Počas stredajšej tlačovej konferencie po rokovaní vlády to uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Vyzval regionálnych hygienikov, aby sledovali epidemiologickú situáciu v školách. "Ak si to bude epidemiologická situácia vyžadovať, neuzatvoria len triedu, ale aj celú školu," povedal. Myslí si, že pozitivita žiakov bude narastať, a s tým sa zvýši aj potreba zatvárania niektorých škôl.  

VIDEO Vláda prijala tvrdý LOCKDOWN na dva týždne pre všetkých bez výnimky, platí aj zákaz vychádzania

Vláda prijala tvrdý LOCKDOWN na dva týždne pre všetkých bez výnimky, platí aj zákaz vychádzania (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Deti budú musieť opäť nosiť rúška

Úrad verejného zdravotníctva vo vyhláške opäť zavedie povinnosť nosiť rúška v školách. Povinnosť sa zavedie už od zajtra. Žiaci základných škôl, špeciálnych základných škôl a žiakov prvých štyroch ročníkov stredných škôl s osemročným vzdelávacím programom si budú musieť opäť nasadiť aspoň rúška.

Od štvrtka 25. novembra je v interiéroch, vrátane prostriedkov verejnej dopravy a taxíkov, povinné prekrytie nosa aj úst respirátorom vo všetkých okresoch.r V exteriéri vo všetkých okresoch platí povinné prekrytie dýchacích ciest rúškom, respirátorom, šálom alebo šatkou, ak ste od cudzích osôb menej ako dva metre. Prekryté horné dýchacie cesty treba mať aj na všetkých hromadných podujatiach, a to v interiéri aj exteriéri. Z prekrytia horných dýchacích ciest platia aj výnimky, ktorú sú podrobne uvedené vo vyhláške.

Striktnejší režim prekrytia horných dýchacích ciest či už v nižších ročníkoch škôl alebo pri všeobecných pravidlách v interiéri a exteriéri je súčasťou balíka sprísnených opatrení, pričom tento balík má potenciál spomaliť komunitné šírenie COVID-19 v rozličných sférach každodenného života. Epidemiologická situácia je v súčasnosti alarmujúca a tento stav komplikuje aj výskyt iných respiračných ochorení vírusového a bakteriálneho charakteru

Respirátori sú povinné

Od štvrtka je v interiéroch, vrátane prostriedkov verejnej dopravy a taxíkov, povinné prekrytie nosa aj úst respirátorom vo všetkých okresoch. V exteriéri vo všetkých okresoch platí povinné prekrytie dýchacích ciest rúškom, respirátorom, šálom alebo šatkou, ak ste od cudzích osôb menej ako dva metre. Prekryté horné dýchacie cesty treba mať aj na všetkých hromadných podujatiach, a to v interiéri aj exteriéri.

Z prekrytia horných dýchacích ciest platia aj výnimky, ktoré sú podrobne uvedené vo vyhláške. Striktnejší režim prekrytia horných dýchacích ciest či už v nižších ročníkoch škôl, alebo pri všeobecných pravidlách v interiéri a exteriéri je súčasťou balíka sprísnených opatrení, pričom tento balík má potenciál spomaliť komunitné šírenie ochorenia COVID-19 v rozličných sférach každodenného života.

Viac o téme: DetiPandémiaRúškoÚVZKoronavírusJán MikasŠkolaAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu