Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Viete, koľko Slovákov nemá internet? Pozrite si, ktorý kraj je na tom najlepšie a ktorý najhoršie

Pre väčšinu Slovákov je dnes prístup na internet samozrejmosťou Advertoriál Zobraziť galériu (2)
Pre väčšinu Slovákov je dnes prístup na internet samozrejmosťou (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Bez počítača a pripojenia na internet by bol posledný rok a pol pre mnohých z nás podstatne náročnejší. Hoci pre časť populácie ide o nepredstaviteľnú situáciu, pre tisíce Slovákov je to bežná realita. Ktoré časti Slovenska sú na tom najhoršie a ktoré, naopak, majú prístup na internet najvyšší?

Ako sú na tom naše kraje?

Pre väčšinu Slovákov je dnes prístup na internet samozrejmosťou. Stále však existuje pomerne mnoho domácností, v ktorých to tak, bohužiaľ, nie je. Podľa údajov Štatistického úradu bolo koncom roka 2020 bez pripojenia na internet až 14,2 % slovenských domácností. 

Mnohí by pritom možno tipovali, že najhoršie je na tom v rámci Slovenska Prešovský kraj. Údaje však ako smutného víťaza označujú ten Trnavský. Bez pripojenia na internet žije v tomto kraji až 17,9 % domácností. Ide teda o takmer každú piatu domácnosť.

Situácia je len trochu lepšia v Košickom kraji, kde je bez internetu 16,7 % domácností, a v Žilinskom, kde chýba internet v 15,6 % domácností. Najlepšie je na tom Bratislavský kraj, v ktorom má prístup na internet viac ako 90 % domácností.

 

Online výučba robí vrásky na čele

Počas pandémie pritom internet tvorí základ nášho fungovania. Nákupy, práca či stretnutia s priateľmi sa presunuli do online priestoru. Rovnako dôležité – ak nie ešte viac – je internetové pripojenie pre deti, ktoré sa vďaka nemu môžu doma učiť a napredovať. Ak aj práve neprebieha online výučba, mnohí učitelia viac-menej rátajú s tým, že deti môžu doma prostredníctvom počítača vypĺňať rôzne zadania či pripravovať projekty v digitálnej podobe. 

Keď je počítač a internet luxus

V rodinách, kde s deťmi žije len jeden rodič, je však počítač a pripojenie na internet luxusom, ktorý si často nemôžu dovoliť. Podobný problém trápi aj viacpočetné rodiny či ľudí zo znevýhodnených skupín. Priepasť medzi týmito deťmi a ich rovesníkmi z finančne lepšie zabezpečených rodín sa tak zväčšuje. V triede sa prehlbujú rozdiely vo vedomostiach a učitelia musia pre týchto žiakov hľadať špeciálne riešenia.  

Zhoršujú sa aj vyhliadky detí bez internetu do budúcnosti. Veď získavať nové informácie zo všetkých oblastí života je dnes najčastejšie a najľahšie práve online. Navyše deti sa už vo veľmi mladom veku prepájajú navzájom v rôznych skupinách a ostávajú tak v kontakte aspoň vo virtuálnom priestore. Žiaci bez pripojenia na internet môžu teda čeliť aj vyčleneniu z kolektívu.

Príspevok, ktorý vás nebude stáť ani euro

Chceli by ste pomôcť deťom, ktoré nemajú prístup na internet? Nie je nič jednoduchšie – a nebude vás to stáť ani euro navyše. Stačí, ak v piatok 26. novembra nakúpite v dm drogerie markt – či už v kamenných predajniach, alebo online. Až 5 % z celkového denného obratu totiž dm venuje na vybudovanie 15 vzdelávacích centier s počítačovou technikou v 13 mestách po celom Slovensku. dm tak mení Black Friday a nákupné šialenstvo na Giving Friday, teda deň, keď môžete svojím nákupom prispieť na dobrú vec. Nakúpte 26. novembra v dm aj vy a pomôžte tak deťom i dospelým na ceste k lepšiemu životu.

NAKÚP V dm A PRISPEJ NA DOBRÚ VEC

Advertoriál pripravený v spolupráci s dm.

Viac o téme: Internet KrajeSlovenskoDm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu