Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bašternák sa už o týždeň môže dostať na slobodu: Pred odsúdením rozdal majetok! Vo väzení strávil dva roky

Na Okresnom súde (OS) Bratislava V sa dnes začalo pojednávanie s odsúdeným podnikateľom Ladislavom Bašternákom Zobraziť galériu (3)
Na Okresnom súde (OS) Bratislava V sa dnes začalo pojednávanie s odsúdeným podnikateľom Ladislavom Bašternákom

BRATISLAVA - Dostane sa Ladislav Bašternák na slobodu? Už o týždeň bude Okresný súd v Trenčíne rozhodovať o jeho podmienečnom prepustení. Prepustenie Ladislava Bašternáka navrhol riaditeľ dubnickej väznice.

archívne video

Hlavné pojednávanie na bratislavskom okresnom súde s Ladislavom Bašternákom (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Okresný súd Trenčín sa bude 15. novembra na verejnom zasadnutí zaoberať návrhom na podmienečné prepustenie odsúdeného Ladislava Bašternáka z výkonu trestu odňatia slobody. Podmienečné prepustenie odsúdeného Bašternáka s nariadenou kontrolou technickými prostriedkami navrhol riaditeľ Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom, kde odsúdený vykonáva uložený trest.

MIMORIADNA SPRÁVA Bašternáka odsúdili na 5 rokov väzenia!

Podľa hovorcu Krajského súdu v Trenčíne Romana Tarabusa takýto postup umožňuje Trestný poriadok, v zmysle ktorého o podmienečnom prepustení z výkonu trestu odňatia slobody osoby odsúdenej za zločin po výkone jeho polovice súd rozhoduje len na návrh riaditeľa ústavu na výkon väzby alebo riaditeľa ústavu na výkon trestu odňatia slobody, v ktorom sa trest vykonáva.

Advokát Peter Filip a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

"Súd môže odsúdeného podmienečne prepustiť z výkonu trestu odňatia slobody, ak sú splnené súčasne tri zákonné podmienky. Prvá podmienka je formálna – odsúdený musí vykonať takú časť uloženého trestu, ako stanovuje zákon. Druhou podmienkou je, aby odsúdený svojím správaním a plnením svojich povinností vo výkone trestu odňatia slobody preukázal polepšenie. Súd posudzuje splnenie tretej podmienky, teda či od odsúdeného možno očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život," uviedol Tarabus. Okrem toho, súd pri rozhodovaní o podmienečnom prepustení prihliada aj na povahu spáchaného trestného činu a na to, v akom ústave na výkon trestu odsúdený trest vykonáva.

Dvojmiliónový podvod

Bašternákova firma BL 202 kúpila v minulosti sedem bytov od firmy Rent and Wash za 12 miliónov eur. Podnikateľ si od štátu následne vypýtal zhruba 2 milióny eur, daňová kontrola však ukázala, že šlo o neoprávnené vratky DPH.

Advokát Peter Filip a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Hoci Bašternák neskôr uvedenú sumu vrátil v rámci tzv. účinnej ľútosti, pred súdom ho to nezachránilo. Bašternákova firma BL 202 dnes dlhuje štátu na daniach takmer 10 miliónov eur. Sadzba za zločin neodvedenia dane a poistného je sedem až 12 rokov. Súd však v prípade Bašternáka zohľadnil poľahčujúce okolnosti, ako čistý register trestov, priznanie sa ku skutku, jeho oľutovanie a uhradenie škody.

"Cieľom prevodov bytov bolo len vylákanie daňovej výhody. Výsledkom bol vykázaný nadmerný odpočet DPH vo výške takmer dva milióny eur," povedal pri prednesení obžaloby prokurátor. Za poškodený Daňový úrad v Trenčíne vystúpila Daniela Samáková, ktorá upozornila, že výška škody jej úradu je vyššia, ako bola zaplatená suma v rámci uplatnenia účinnej ľútosti. "Uplatňujeme si náhradu škody 242.666 eur," ozrejmila vtedy na súde.

Súd Bašternákovi udelil aj trest prepadnutia majetku, on však stihol na poslednú chvíľu takmer všetko prepísať na svoju rodinu. Vo vlastníctve mu ostal len bytový dom Bonaparte, v ktorom býval aj expremiér Robert Fico či odsúdený mafián Marian Kočner. 

Obrovský majetok

Kompletný majetok, ktorý Bašternák postupne daroval či oficiálne predal jemu blízkym osobám, nie je dodnes úplný, no médiá postupne zmapovali množstvo nehnuteľností či iného majetku, ktorý prebrali noví majitelia. Jednou z nich je aj Bašternákova manželka Tatiana, ktorá dostala do daru vilu s pozemkami pri Slavíne, chatu na Donovaloch, viacero motoriek, štvorkoliek či auto. Nič z toho sa v konkurze neobjavilo.

Slovensko sa súdi s Bašternákom: VIDEO Pomsta od ľudí! Odpykala si to narýchlo prepísaná vila

Po vyhlásení konkurzu okamžite splatila najväčší manželov dlh, a to hypotéku v Slovenskej sporiteľni na okázalý dom. Naraz vyplatila dlh vyše pol milióna eur. Uzavrela aj susedský spor s Milanom Kňažkom. Krátko pred prvým rozsudkom dostala Bašternáková od manžela aj dva byty v komplexe Bonaparte a viacero garáží, tie však už nevlastní.

Viac o téme: VäzenieSúd Ladislav Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu