Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Hrozí, že stravné od nového roku dodaníme!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

Poslanecká novela Zákonníka práce poslanca Mariána Viskupiča (SaS), o ktorej zrejme už zajtra bude rokovať parlament, prináša viaceré zmeny v stravnom zamestnancov. Štát síce ušetrí, ale ušetria i zamestnanci?

Pôvodným zámerom novely bolo odstránenie daňových rozdielov medzi stravnými lístkami / gastrokartami a finančným príspevkom na stravné. Od marca tohto roku si totiž zamestnanci môžu okrem straveniek zvoliť ako stravné i peniaze. Novela však ide zrejme ďalej a prináša pri zvýšenom stravnom i vyššie zdanenie. Ak zamestnanec dostane na stravné viac ako 2,81 Eur, bude po novom platiť daň z príjmu a odvody bez ohľadu na to, či pôjde o stravné prostredníctvom peňažného príspevku, straveniek alebo v podnikových jedálňach a kantínach.

Stravné lístky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA / Ľudovít Vaniher)

Zamestnancom hrozí i to, že ak im zamestnávateľ, ktorý má problémy s cash-flow, vyplatí stravné neskôr, pozadu a nie vopred - ako stanovuje zákon, zamestnávateľ bude povinný celú hodnotu príspevku zamestnancovi zdaniť - a to aj spätne! Na stravné si tak bude musieť zamestnanec doplatiť.
Výšku stravného politici už dva roky nezvyšovali - dohodli sa na jeho "zmrazení." Pohľad do jedálnych lístkov jasne ukazuje, že ceny jedál v reštauráciách rastú nielen pre problémy gastrosektora, ale aj pre rastúce ceny potravín a energií. Otázne teda je, ako tieto zmeny stravného zamestnancov "pomôžu" najmä menej zarábajúcim pracujúcim.

Viac o téme: ŠetrenieZamestnanciNovelaStravné lístkyMarián Viskupič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu