Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pokračuje pojednávanie v kauze prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej: S Pavlom Ruskom nemala dobrý vzťah

Pavol Rusko na súde. Zobraziť galériu (4)
Pavol Rusko na súde. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Pred senátom Okresného súdu (OS) Bratislava II pokračuje hlavné pojednávanie v kauze prípravy vraždy bývalej spoločníčky exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska, Sylvie Klaus-Volzovej.

Zo štyroch obžalovaných na proces eskortovali len v kauze televíznych zmeniek odsúdeného bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla Ruska. Ostatní dali súhlas svojim obhajcom na pojednávanie v neprítomnosti. Vypovedať by malo päť svedkov. Medzi nimi za viacero vrážd na doživotie odsúdený Alojz Kromka, prezývaný Čistič. Prítomný je aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek a obhajca poškodenej Klaus-Volzovej Roman Kvasnica. Proces prebieha, tak ako doteraz, v Ústave na výkon väzby (ÚVV) a Ústave na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) v Bratislave.

Pavol Rusko na pojednávaní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Ivan Kríž)

Naposledy sa vo veci konalo 10. júna, keď vypovedalo dovedna sedem svedkov. Mimo jednej svedkyne vypovedali bývalí vysokopostavení členovia skupiny sýkorovcov, ktorí sú buď aktuálne vo výkone trestu, alebo sú už prepustení na slobodu.

V kauze prípravy vraždy Klaus-Volzovej figuruje ako hlavný obžalovaný Pavol Rusko, bos skupiny sýkorovcov prezývaný Kýbel, bos Mikuláš Černák a jeho spoločník Miloš Kaštan. Vraždu si mal objednať podľa obžaloby Pavol Rusko u Černáka, ktorý mal do nej zaangažovať práve bratislavskú skupinu sýkorovcov. Prvé pojednávanie sa vo veci začalo koncom mája 2019. Kýbel i Pavol Rusko účasť na príprave vraždy popreli. Černák a Kaštan sa k činu priznali.

Černák si skutok prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej vymyslel, tvrdí Kromka

Na doživotie odsúdený viacnásobný mafiánsky vrah Alojz Kromka, prezývaný Čistič, nevie nič o príprave vraždy bývalej spoločníčky exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska, Sylvie Klaus-Volzovej. Podľa neho sa takýto skutok ani nestal a vymyslel si ho banskobystrický bos Mikuláš Černák. Vypovedal tak vo štvrtok pred senátom Okresného súdu (OS) Bratislava II, ktorý kauzu pojednáva. Objasnil, že na jeseň 1997 išiel za Milošom Kaštanom do Černákovej firmy v Banskej Bystrici. "Pavol Rusko s Černákom sa rozprávali o nejakom probléme, ktorý mal Černák vyriešiť," priblížil. Černák sa podľa neho smial, že Pavol Rusko sa určite ešte raz vráti a že ho dá postrašiť pápayovcami a takto vytiahne z neho 10 miliónov slovenských korún.

Alojz Kromka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Marko Erd)

"Ani raz som nepočul, žeby tam počas stretnutia zaznelo meno Klaus-Volzová. Čo sa týka skutku prípravy jej vraždy, o ničom neviem. Taký skutok sa ani nestal a Černák si to vymyslel. Zlomil Kaštana, aby spolupracoval, pretože Kaštanovi predtým pripísali päť vrážd. Černák sa aj mňa začiatkom roku 2018 snažil ovplyvňovať, keď som sa s ním stretol na vychádzke vo väzení," vypovedal Kromka. Ako uviedol, bývalého riaditeľa TV Markíza vtedy osobne nepoznal.

"S Černákom som mal v rokoch 1997 - 1998 normálny vzťah. Teraz nemáme žiaden vzťah. Stal sa z neho kajúcny 'šmejd'," povedal prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Priznal, že keď za ním prídu vyšetrovatelia, vypovedá aj v neprospech Černáka.

Klaus-Volzová nemala s obžalovaným Pavlom Ruskom dobrý vzťah

Sylvia Klaus-Volzová nemala s obžalovaným bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom Ruskom dobrý vzťah. Vypovedal tak jej bývalý ochrankár a bývalý člen skupiny sýkorovcov Daniel Vaniš počas štvrtkového pojednávania v kauze prípravy vraždy Klaus-Volzovej pred senátom Okresného súdu Bratislava II. Vaniša mali poveriť jej ochranou šéf zločineckej skupiny sýkorovcov Róbert Lališ a ďalší bos tejto skupiny, zavraždený Peter Čongrády. Svedok nemal informácie o objednávke na vraždu Klaus-Volzovej. "Robil som jej len doprovod na ceste domov a do práce," uviedol.

Klaus-Volzovú označil za príjemnú a slušnú, niekedy mala obdobie, keď bola vystrašená a vystresovaná. Pracovné a obchodné veci pred ním neriešila. "Viem, že bola na stretnutí s podnikateľom Marianom Kočnerom. Dva alebo tri razy sme boli na stretnutí s advokátom Ernestom Valkom. Neviem, čo tam riešila. Čongrády mi povedal, že ju mám strážiť, aby sa jej nič nestalo," povedal.  Dôvodom bolo, že si Pavol Rsuko najal po rusky hovoriacu ochranku. Vaniš mal na starosti aj ochranu Kočnera. Pred pár rokmi figuroval ako korunný svedok počas megaprocesu so sýkorovcami v kauze mafiánskych vrážd.

Bosa Mikuláša Černáka a jeho pobočníka Miloša Kaštana pozná z novín a z iných médií. Obžalovaného Pavla Ruska pozná z TV Markíza z čias, keď robil pre poškodenú. 

Výpoveď Gregorovej potvrdila obžalobnú verziu

Manželka zosnulého herca Ľubomíra Gregora - Ľubomíra Gregorová - počas štvrtkového procesu v kauze prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej potvrdila obžalobnú verziu, vypovedala spontánne. Uviedol to prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek.

Gregorová vypovedala pred senátom Okresného súdu Bratislava II počas pojednávania s hlavným obžalovaným exriaditeľom TV Markíza Pavlom Ruskom a spol., navrhol ju prokurátor. "Svedkyňa v logických súvislostiach ukladala jednotlivé skutočnosti, ktoré tu odzneli. Odpovedala aj na všetky otázky veľmi presvedčivo. Takže môžem byť v podstate spokojný, že svedkyňa potvrdila dôvodnosť podanej obžaloby," povedal Šúrek.

Pre obžalobu sú podstatné aj listinné dôkazy

K štvrtkovému priebehu pojednávania uviedol, že v drvivej väčšine ide o svedkov obhajoby. "Čo sa týka predchádzajúcich výpovedí, treba tam rovnako vnímať aj vzájomný vzťah jednotlivých osôb. Svedčia proti sebe v rôznej trestnej činnosti. Neprináleží mi teraz hodnotiť, ale určite sa týmto budem zaoberať na mieste, kde to bude príznačné, a to v záverečnej reči," zdôraznil prokurátor ÚŠP. Uviedol, že v súčasnosti sú vypočúvaní svedkovia, ale do značnej miery sú pre obžalobu podstatné aj listinné dôkazy, ktoré ešte neboli vykonané.

Okrem Gregorovej vypovedali vo štvrtok pred súdom aj na doživotie odsúdený Alojz Kromka alias Čistič a bývalý člen gangu sýkorovcov Daniel Vaniš. Po Gregorovej začal vypovedať bývalý ochrankár TV Markíza.

Viac o téme: Súd TV MarkízaPavol RuskoSylvia Klaus-Volzová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu