Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ministerstvo pripravilo dva návrhy týkajúce sa drog: Kolíková informovala eurokomisára o stave reforiem

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR má pripravené dva návrhy týkajúce sa drogovej trestnej činnosti, no doteraz na nich nebola politická zhoda. Rezort zároveň pracuje na veľkej novele Trestného zákona, ktorú chce mať pripravenú ešte túto jeseň a má riešiť aj otázku drog. Povedal to Peter Bubla z tlačového oddelenia rezortu. MS reagovalo na výzvu mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS), aby koalícia predložila do konca októbra návrh na dekriminalizáciu marihuany.

"Jeden návrh je komplexnejší, týka sa najmä nového spôsobu určovania množstva drog pre potreby Trestného zákona, upúšťa sa od jednotlivých dávok a výpočtu v závislosti od ceny drogy na čiernom trhu. Rieši komplexne všetky druhy omamných a psychotropných látok, pričom rozlišuje trestný postih za držbu (užívatelia) od iných foriem drogovej kriminality – výroba, predaj, nákup (dílerstvo). Návrh zákona súčasne posilňoval formy prevencie a vytváral priestor, aby sa so zachytenými užívateľmi mohlo robiť aj inak ako len ich trestaním – teda presmerovať ich pod dohľad odborníkov a tým včas odhaliť a podchytiť ich zdravotné problémy spojené s užívaním drog," priblížil Bubla. Druhý návrh sa týka len držby marihuany pre osobnú spotrebu. "V rámci tohto návrhu sa snažíme rovnako v maximálne možnej miere rozlíšiť tých, ktorí sú užívatelia, od dílerov," dodal.

Peter Bubla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Rezort podľa Bublu zastáva názor, že výška trestov odňatia slobody pri niektorých špecifických konaniach, napríklad opakovaná držba marihuany nad desať jednorazových dávok, sa javí dlhodobo ako neprimerane prísna.

"Predpokladáme, že téma bude ešte predmetom diskusií v rámci koaličných rád. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková by zároveň bola radšej, ak by v tomto prípade išlo o vládny návrh," dodal Bubla.

Koaličná SaS podporuje, aby bol návrh predložený vládou. "Za dôležité však spolu s dekriminalizáciou užívania marihuany považujeme navrhnúť riešenie spôsobu, akým sa užívateľ marihuany môže dostať k rastline pre vlastnú spotrebu bez toho, aby musel podporovať nelegálny obchod," povedal hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Nezaradený poslanec parlamentu Tomáš Valášek pôsobiaci v PS hovorí, že zákon o dekriminalizácii marihuany by v parlamente podporil, ak by ho vláda dobre pripravila. Ak koalícia zákon nepredloží, chce podať vlastný návrh. PS tiež spustilo petíciu s piatimi požiadavkami. Okrem dekriminalizácie žiadajú dostupné voľnočasové aktivity pre mladých i dostupnú sociálnu a psychologickú pomoc.

Mária Kolíková informovala eurokomisára Reyndersa o stave reforiem v justícii

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková vo štvrtok absolvovala videohovor s eurokomisárom pre spravodlivosť Didierom Reyndersom a informovala ho o stave reforiem v oblasti justície na Slovensku. Témou rozhovoru boli aj hlavné zmeny v súdnej mape. Informoval o tom hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Ministerka potvrdila pokračovanie v reformnom procese, pričom prioritou sú aj opatrenia stanovené v pláne obnovy a konsenzuálne prijatie reforiem. Komisára v tejto súvislosti informovala aj o hlavných zmenách v súdnej mape, ako aj o ďalších reformách pripravovaných ministerstvom spravodlivosti," vymenoval Bubla.

Eurokomisár ocenil zahrnutie justičných reforiem do plánu obnovy, zmeny vykonané v reforme súdnej mapy, ako aj otvorenú komunikáciu MS s Európskou komisiou a Radou Európy. Počas diskusie sa venovali aj otázkam, ktoré vyplynuli zo Správy o právnom štáte v Európskej únii vo vzťahu k justícii. "Niektoré z nich budú predmetom aj diskusie Rady ministrov v decembri, ako napríklad zloženie súdnych rád v členských štátoch EÚ, spôsob výberu a ustanovovania sudcov do ich funkcií či ich odvolávania," dodal Bubla.

Viac o téme: DrogyMarihuanaMinisterstvoDekriminalizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu