Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Lekári toho majú plné zuby: Žiadne ďalšie nadčasy! Rezort zdravotníctva im posiela jasnú odpoveď

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Povedali si dosť. Reč je o lekároch, podľa ktorých je situácia v slovenských nemocniciach neúnosná. Obrovské množstvo nadčasov a poddimenzované personálne obsadenie je podľa ich názoru zabijakom a preto sa rozhodli podpísať zásadný dokument. Ministerstvo zdravotníctva vyzvalo lekárov, aby o tejto téme s nimi diskutovali a nezneisťovali svojich kolegov.

Situácia v nemocniciach je podľa lekárov neznesiteľná, chýbajú im kolegovia, kvôli čomu musia následne „ťahať“ nadčasy aj nad rámec zákona a pracovnej zmluvy.

VIDEO Lekári to povedali jasne: Situácia v našich nemocniciach je neznesiteľná!

Lekári buchli do stola: Situácia v našich nemocniciach je neznesiteľná! (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

Viacerí lekári, združení pod Lekárske odborové združenie, si však povedali dosť a podpísali významný dokument – ide o deklaráciu, podľa ktorej budú robiť len a len v medziach zákona a pracovnej zmluvy a viac nadčasov, ako majú uvedené, nebudú brať. Podľa šéfa odborového združenia Petra Visolajského túto deklaráciu podpísala rozhodujúca časť lekárov, čím sa nemocnice dostávajú do komplikovanej situácie.

A to z dôvodu, že im bude chýbať personál na pokrytie všetkých nadčasov. Podľa Visolajského ide o dlhodobý problém, za ktorý môže poddimenzovaný stav zdravotníckeho personálu. Ako dodal, hlavným cieľom je vyriešiť problémy v zdravotníctve – okrem personálnej stabilizácie navrhuje aj ozdravenie nemocníc a zabezpečenie starostlivosti o pacientov nielen vo veľkých mestách, ale aj v regiónoch. 

Lekári toho majú plné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Rezort zdravotníctva: Prestaňte znečisťovať iných lekárov!

Reakcia ministerstva zdravotníctva na seba nenechala dlho čakať. "Všetkých lekárov, sestry a iných zdravotníckych pracovníkov ubezpečujeme, že odborníci na ministerstve zdravotníctva aj v čase pandémie COVID-19 tvrdo pracujú na postupnom systematickom zlepšovaní slovenského zdravotníctva so zreteľom na pacienta a jeho kvalitnú liečbu, rovnako tak aj so zreteľom na zdravotníckeho pracovníka a jeho adekvátne podmienky na prácu,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Ako dodala, na ministerstve pracujú aj na téme adekvátneho ohodnotenia zdravotníkov či zefektívnení systému vzdelávania a zjednodušení podmienok na vstup pre lekárov z tretích krajín.

Lekári toho majú plné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa Eliášovej sú však odborníci napriek tomu otvorení konštruktívnemu dialógu, na ktorý vyzvala aj kritizujúcich lekárov. „Najmä v čase, kedy vstupujeme do aktívnej tretej vlny pandémie prosíme druhú stranu, aby uprednostnila konštruktívny dialóg miesto zneisťovania svojich kolegov prostredníctvom verejných vystúpení,“ uzavrela Eliášová s tým, že prácu lekárov si nesmierne vážia a ďakujú im za ich nasadenie.

 

Viac o téme: LekáriMinisterstvo zdravotníctvaNadčasyDeklaráciaLekárske odborové združeniePeter VisolajskýKritická situácia v nemocniciach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu