Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na Slovensku ukradnú takmer tri autá denne: Aký je postup, ak zmizne aj to vaše?

V priebehu jediného dňa sa na Slovensku ukradnú takmer tri autá Advertoriál Zobraziť galériu (3)
V priebehu jediného dňa sa na Slovensku ukradnú takmer tri autá (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Krádež auta je nočná mora pre všetkých majiteľov. Zlodeji sú pritom všade okolo nás. Hovoria o tom aj štatistiky kradnutých vozidiel. Počas roku 2020 bolo na Slovensku odcudzených až 982 automobilov. Ako postupovať, pokiaľ sa podobná nepríjemnosť stane aj vám?

V priebehu jediného dňa sa u nás ukradnú takmer tri autá, najviac v Bratislavskom a Žilinskom kraji. Najčastejšie páchateľov lákajú škodovky, najmä modely Fabia a Octavia. Pozor by si však mali dávať aj majitelia ostatných značiek. Historicky najviac áut sa na Slovensku ukradlo v 90. rokoch, keď za rok zmizlo aj vyše 8 000 vozidiel. Od roku 2004 počty odcudzených áut postupne klesali, najnovšie dáta však ukazujú, že v blízkej budúcnosti môžu začať opäť narastať. Dôvodom je moderná výbava vozidiel, ktorá paradoxne robí život zlodejov jednoduchším. 

Moderné triky zlodejov 

Zosilňovač signálu. Táto jednoduchá, lacná, no zároveň veľmi účinná zbraň dnes zlodejom výrazne uľahčuje prácu. Funguje to jednoducho. Vy si kúpite moderné auto, ktoré je vybavené funkciou bezkľúčového odomykania a štartovania tlačidlom. Riadiaca jednotka automaticky zaregistruje, keď sa s kľúčikom priblížite tesne ku dverám, a odomkne ich. Čo spraví zlodej? Aj keď ste ďalej od auta – sedíte v reštaurácii, ste v práci alebo spíte v pohodlí domova –, kľúč stále vysiela signál. Ten síce nedosiahne až k vozidlu, ale zlodej si vie jeho dosah predĺžiť prostredníctvom zosilňovača. Dokáže tak pohodlne odomknúť auto, naštartovať a odísť, ako keby ho vlastnil. 

Kradnú sa staré, ale aj nové modely

Mnohí zlodeji sa do áut stále dostávajú násilím – pomocou falošných kľúčov, rôznych trikov s drôtikmi a neraz si pomôžu rozbitím okna. Pri krádežiach vozidiel sa využívajú aj falošné riadiace jednotky, prípadne metódy rýchleho preprogramovania zabezpečovacieho systému. Ak nemáte vozidlo naozaj dobre zabezpečené, skúsený zlodej sa doň dokáže dostať v priebehu niekoľkých sekúnd. A nezáleží na tom, či máte najnovšie luxusné SUV alebo 20-ročné auto za pár stoviek eur. Preto sa na ochrane vozidla určite neoplatí šetriť.

Na Slovensku ukradnú takmer
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)

Čo robiť, ak vám zmizlo auto?

Prídete na parkovisko a vaše auto tam nie je. Čo robiť? V prvom rade nepodľahnite panike a skúste si spomenúť, či ste si nepomýlili miesto parkovania alebo ste ho náhodou niekomu nepožičali. Ak máte istotu, že zmizlo z pôvodného miesta a nikto iný od vozidla nemal kľúče, zavolajte políciu. Oznámte im aktuálnu polohu a skutočnosť, čo sa stalo. Môže sa stať, že policajt vás poteší dobrými správami – len ste zle zaparkovali a auto bolo odtiahnuté.

V tom horšom prípade bolo vozidlo naozaj ukradnuté. Počkajte na príchod hliadky, ktorá zdokumentuje miesto a spíše s vami príslušné dokumenty. Bude od vás vyžadovať podrobnosti o vodičskom preukaze, osobné a kontaktné údaje, adresu, ŠPZ, model a značku auta, rok výroby, farbu, VIN číslo, prípadne fotografiu vozidla, ak ňou disponujete. Pre istotu si spravte aj záber z miesta činu, teda odtiaľ, kde bolo auto odcudzené. Zamyslite sa nad tým, čo všetko vo vozidle bolo. Ak ste mali v aute odloženú napríklad platobnú kartu, ihneď si ju zablokujte. To isté platí aj o mobile a SIM karte. Pokiaľ ste si tam nechali celú peňaženku s dokladmi, určite to oznámte polícii.

Kontaktujte svoju poisťovňu

Ak máte uzatvorené havarijné poistenie, čo najskôr kontaktujte asistenčnú službu svojej poisťovne. Tá vám poradí, ako ďalej postupovať a ktoré dokumenty budú potrebné na vybavenie poistného krytia. Môže od vás napríklad požadovať kópiu policajnej správy. Nezabudnite, že klasické PZP sa na krádež vozidla nevzťahuje. Primárne ju kryje havarijná poistka. Pri jej výbere si však dajte pozor, pretože nie všetky poisťovne ponúkajú toto krytie už v základnom balíku. Výhodná je v tomto ohľade poisťovna Kooperativa, ktorá v rámci havarijného poistenia Auto Komplet kryje už v základnom poistení aj krádež vozidla. V prípade škody z dôvodu krádeže či vandalizmu tak máte nárok na finančnú náhradu.

Pomôcť pri pátraní vám môže aj Facebook

Nemáte uzatvorené havarijné poistenie, ktoré kryje krádež vozidla? Neostáva vám nič iné, iba čakať. Polícia zaradí vaše auto do pátracej databázy a bude ho aktívne hľadať. Zdieľajte informáciu o krádeži vo facebookovej skupine HAKA. Tá združuje motoristov z celého Slovenska, ktorí vám môžu pomôcť nájsť auto rýchlejšie. Niekedy sa stáva, že zlodej auto nechá niekde voľne zaparkované a ľudia ho rýchlo nájdu. 

Získajte až 15 % zľavu na havarijné poistenie

Ak by sa náhodou podarilo nájsť vaše ukradnuté auto, ihneď o tom informujte políciu a svoju poisťovňu. Havarijné poistenie Auto Komplet od poisťovne Kooperativa vám zabezpečí opravu vozidla, ak ho zlodeji akýmkoľvek spôsobom poškodili. V prípade, ak sa vaše auto nenájde, vyhlási sa za ukradnuté a vy dostanete reálnu trhovú hodnotu svojho vozidla. Okrem krádeže kryje poistenie Auto Komplet od poisťovne Kooperativa aj škody spôsobené živlami či vandalizmom. Navyše ho viete získať s 15 % zľavou, a to všetko online z pohodlia domova. 

VIAC O POISTENÍ AUTA

Na Slovensku ukradnú takmer
 (Zdroj: Kooperativa)

Advertoriál pripravený v spolupráci s poisťovňou Kooperativa.

Viac o téme: AutoKrádežSlovenskoPZPKooperativaHavarijné poistenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu