Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prokurátor ÚŠP podal návrh na väzbu aj na bývalého štátneho tajomníka Radka Kuruca

Radko Kuruc
Radko Kuruc (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v trestnej veci Mýtnik III na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku sudcovi pre prípravné konanie návrh na vzatie do väzby bývalého štátneho tajomníka ministerstva financií Radka Kuruca. Ten bol spoločne s ďalšími osobami zadržaný a obvinený v stredu (4. 8.) v rámci akcie Mýtnik III.

"Prokurátor ÚŠP podal v trestnej veci Mýtnik III na ŠTS sudcovi pre prípravné konanie návrh na vzatie štyroch osôb - R. K., D. Ž., K. Č., D. Č. do väzby, z dôvodu kolúznej väzby," informovala v piatok hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) Jana Tökölyová. Pôvodne ÚŠP vo štvrtok (5. 8.) nekonkretizoval, na koho podal prokurátor návrh na väzobné stíhanie. Zatiaľ stále nie je známy termín, kedy bude sudca ŠTS na neverejnom zasadnutí v Pezinku rozhodovať o väzobnom stíhaní.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil v rámci spomínanej akcie Mýtnik III dovedna osem osôb z korupčnej trestnej činnosti. Ide o výlučne korupčnú trestnú činnosť, ktorá má základ v štyroch rôznych skutkoch. Dvom osobám bolo vznesené obvinenie pre trestný čin podplácania a ďalším šiestim osobám bolo vznesené obvinenie pre trestný čin prijímania úplatku. V rámci akcie, ktorú vykonali príslušníci NAKA za súčinnosti sekcie inšpekcie a vnútornej kontroly Finančného riaditeľstva SR, boli zadržané celkovo štyri osoby. Pobyt jednej obvinenej osoby aktuálne nie je známy.

Medzi obvinenými je aj bývalá šéfka finančnej správy (FS) Lenka Wittenbergerová, ktorá sa priznala k skutku. Lenku W. prepustili v stredu z cely policajného zaistenia. Obvinení sú tiež podnikateľ Miroslav Výboh a aj bývalý šéf FS František Imrecze.

Viac o téme: KauzyObvinenie Radko KurucMýtnik III
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu