Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bývalá šéfka Finančnej správy obvinená v kauze Mýtnik III sa priznala

Bývalá šéfka finančnej správy Lenka Wittenbergerová
Bývalá šéfka finančnej správy Lenka Wittenbergerová (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Bývalá šéfka Finančnej správy (FS) Lenka W., obvinená v rámci stredajšej (4. 8.) akcie Mýtnik III, sa priznala k skutku. Počas štvrtkovej tlačovej konferencie to potvrdil špeciálny prokurátor SR Daniel Lipšic.

"Môžem potvrdiť, že Lenka W. sa k skutku priznala," uviedol Lipšic. Zároveň zdôraznil, že sa stále realizujú úkony trestného konania. To, či bude prokurátor žiadať u niekoho z ôsmich obvinených väzobné stíhanie v korupčnej kauze Mýtnik III, ešte nie je známe. Obvinenú Lenku W. vo štvrtok prepustili z cely policajného zaistenia. Potvrdil to jej obhajca Vladimír Mitro.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil v rámci stredajšej akcie Mýtnik III dovedna osem osôb z korupčnej trestnej činnosti. Ide o výlučne korupčnú trestnú činnosť, ktorá má základ v štyroch rôznych skutkoch. Dvom osobám bolo vznesené obvinenie pre trestný čin podplácania a ďalším šiestim osobám bolo vznesené obvinenie pre trestný čin prijímania úplatku. V rámci akcie, ktorú vykonali príslušníci NAKA za súčinnosti sekcie inšpekcie a vnútornej kontroly Finančného riaditeľstva SR, boli zadržané celkovo štyri osoby. Pobyt jednej obvinenej osoby aktuálne nie je známy.

Medzi obvinenými sú podnikateľ Miroslav V. a bývalý štátny tajomník Radko K. Obvinený je aj bývalý šéf FS František I. Toho obvinili a väzobne stíhali už počas prvej tohtoročnej akcie Mýtnik I. V piatok (30. 7.) ho prepustili z väzby na slobodu. Korupčná kauza Mýtnik, v ktorej NAKA zasahovala do stredy už dvakrát, sa týka utajovaných zmlúv na FS SR za niekoľko desiatok miliónov eur.

Viac o téme: PriznanieFinančná správaMýtnik III
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu