Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najvyšší súd prehovoril: O väzbe šéfa inšpekčnej služby Szabóa sa bude rozhodovať už zajtra

Adrián Szabó
Adrián Szabó (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Najvyšší súd (NS) SR sa bude v pondelok (14. 6.) zaoberať obvineným riaditeľom Úradu inšpekčnej služby Adriánom Szabóm ktorého 5. júna Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku nezobral do väzby.

Verejné zasadnutie určil sťažnostnému súdu ŠTS v Pezinku na 13.00 h. Adriána Szabóa po vznesení obvinenia dočasne pozbavili výkonu štátnej služby. O jeho zotrvaní vo funkcii sa bude rozhodovať v najbližších dňoch.

Senát NS SR sa na zasadnutí bude zaoberať sťažnosťou prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) voči rozhodnutiu ŠTS. Sudca pre prípravné konanie ŠTS v Pezinku Adriána Szabóa nezobral do väzby pre neexistenciu formálnych dôvodov väzby obvineného. Rozhodnutie nebolo právoplatné. Adriána Szabóa a bývalého riaditeľa národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernarda S. a bývalého funkcionára NAKA Mariána K. stíhajú pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupčnú trestnú činnosť.

NAKA zadržala Adriána Szaboá 3. júna. Celkovo obvinila troch ľudí. Korupčná trestná činnosť mala spočívať v prijatí spotrebnej elektroniky a finančnej hotovosti, minimálne v hodnote 20.000 eur. Vláda tento týždeň navrhla Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, aby prijal odporúčanie na odvolanie Adriána Szabóa. V prípade, že výbor odporučí jeho odvolanie aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov výboru, vláda riaditeľa Úradu inšpekčnej služby z funkcie odvolá.

Viac o téme: Adrián Szabó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu