Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Michal Šimečka ostro k OĽaNO: Politici nemajú rozhodovať o osude štátnych úradníkov!

Michal Šimečka Zobraziť galériu (3)
Michal Šimečka (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Možnosť vyhodiť štátneho úradníka s definitívou? Tento návrh zákona dnes na tlačovej konferencii oznámili poslanci z OĽaNO Vetrák, Kyseľ, Pročko predkladajú zákon, ktorý ma odpolitizovať štátnu službu. Za svoj zámer si okamžite zlízli poriadnu dávku kritiky!

Tlačovú konferenciu poslancov OĽaNO si môžete pozrieť tu.

OĽaNO: Novela zákona o štátnej službe (Zdroj: FB/OĽaNO)

Proti tomuto zámeru okamžite vystúpil člen mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka. "Poslanci Pročko, Kuriak (Vetrák pozn.red.), Kyselica a ďalší navrhli novelu zákona, ktorá dá vládnym politikom absolútnu moc na šikanovanie štátnych úradníkov. Chcú zásadne posilniť právomoc generálnych tajomníkov služobného úradu, čo sú priami politickí nominanti ministrov," uviedol v úvode príspevku na sociálnej sieti s tým, že podľa novely by títo mohli bez udania dôvodu odvolať ktoréhokoľvek vedúceho pracovníka na ministerstve, alebo v podriadených organizáciách.

Tlačová konferencia strany PS
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


"Je to škandalózne a treba ich zastaviť," rozčúlil sa Šimečka a zdôraznil:  "Ako chceme dosiahnuť dobre fungujúcu štátnu správu, ak v nej budú robiť politickí nominanti pravidelné čistky? Stačí si spomenúť na obsesívne útoky Igora Matoviča na riaditeľkú ŠÚKL Zuzanu Baťovú." Šimečka tvrdí, že kvalitné úradníčky a úradníci sa jednoducho nesmú obávať o svoje miesta len preto, že sa znepáčia politickému vedeniu. "Koalícia týmto návrhom pokračuje v kultúre našich ľudí, a šliape po svojich vlastných sľuboch," dodal Šimečka. 

Michal Šimečka ostro k
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Okresné úrady pokračujú? 

Hoci sa Kyseľ v úvode vyjadril, že bývalá vláda si do riadiacich funkcií dávala svojich nominantov, podobne je na tom aj samotné hnutie Igora Matoviča. Zrejme ešte všetci máme v pamäti ako zástupcovia hnutia tvrdili, že Okresné úrady patria výlučne pod ministerstvo vnútra a teda pod OĽaNO. Z transparentných výberových konaní by nemuselo byť nič. Po tom, ako sa koalícia snaží zasiahnuť aj do samostatnosti vysokých škôl by toto mohol byť ďalší pokus o centralizáciu vládnej moci. 

Politológ Radoslav Štefančík tvrdí, že Matovič robí presne to, čo Robert Fico a má pravdu v tom, že po inštitúciách sú podosadzovaný nominanti predchádzajúcich vlád. "Je teda logické, že aktuálna vláda na čele s OĽaNO ich chce vymeniť za svojich ľudí," poznamenal s tým, že toto sa deje po každých voľbách a to, čo robí Matovič nie je žiadnou novinkou. "Otázne je či je to správne. Správne to nie je, ak ide o odborníkov a nie politických nominantov," poznamenal politológ Radoslav Štefančík. 

Viac o téme: OĽaNOProgresívne SlovenskoMichal ŠimečkaNovela zákona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu