Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Slovensku sa infikovali COVIDOM aj zaočkovaní ľudia: Úrady ukázali dáta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild)

BRATISLAVA – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zverejnil dáta k osobám s pozitívnou očkovacou anamnézou. Výskumy aj prax podľa odborníkov dokazujú, že vakcíny proti covidu-19 sú vysoko účinné, no v ojedinelých prípadoch sa môžu infikovať aj zaočkovaní ľudia.

VIDEO Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita a kto sa má dať zaočkovať

Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita či kto sa má dať zaočkovať (Zdroj: MZ SR)

„Pozorovania z terénu a nami zistené proporcie osôb, u ktorých pravdepodobne nedošlo po očkovaní k očakávanej imunitnej odpovedi, sú v zhode s očakávaniami na základe deklarovanej účinnosti vakcín,“ skonštatoval na úvod ÚVZ na svojom webe.  

Veľký PREHĽAD opatrení: Čo sa mení? Situácia sa zlepšuje, pravidlá budú voľnejšie vo viac ako 40 okresoch

Ako uviedla vedúca odboru epidemiológie v Banskej Bystrici Mária Avdičová, k 18. máju evidujú 456 585 prípadov nového koronavírusu, pričom bolo hlásených 7766 prípadov pozitivity u zaočkovaných osôb. „Po prvej dávke vakcíny išlo o 6137 prípadov pozitivity z celkového počtu 1 437 945 osôb zaočkovaných 1. dávkou. Vo všeobecnosti tento počet nepresahuje proporciu 0,4 %, aj keď kompletná ochrana sa po prvej dávke vakcíny neočakáva,“ priblížila Avdičová.

Očkovanie v prvom veľkokapacitnom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

AstraZeneca

Pokiaľ ide o očkovaciu látku AstraZeneca od rovnomennej britsko-švédskej farmaceutickej firmy, lekárka tvrdí, že osobitne vypočítali proporciu pozitivity po podaní jednej dávky v intervale viac ako 4 týždne po podaní 1. dávky. „V tomto prípade sa prípady pozitivity vyskytovali  v proporcii 0,2 %,“ informovala Avdičová s tým, že po druhej dávke vakcíny zaznamenali 1629 prípadov pozitivity z celkového počtu 682 859 osôb zaočkovaných 2. dávkou. „V období 14 dní po 2. dávke z toho evidujeme 845 pozitívnych osôb,“ dodala.

Na Slovensku sa infikovali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader, File)

Existuje viacero dôvodov, prečo sa môžu infikovať zaočkovaní ľudia

Tvorba ochranných protilátok po očkovaní podľa doktorky závisí aj od imunitného systému očkovanej osoby, pričom u malého percenta ľudí nemusí postačovať reakcia vyvolaná vakcínou. „Vo všeobecnosti tiež nemožno vylúčiť, že k infekcii SARS-CoV-2 u zaočkovaných došlo krátko pred podaním vakcíny, resp. ešte pred vytvorením dostatočných hladín ochranných protilátok v tele,“ uzavrela Avdičová.

Viac o téme: OčkovanieInfekciaSlovenskoKoronavírusOpakovanáCovid19Pozitivta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu