Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bežná sladkosť má viac chémie ako vakcína proti COVIDU, tvrdí rezort zdravotníctva

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Na Slovensku už prvú dávku vakcíny proti covidu dostalo vyše 1,7 milióna ľudí a po druhej dávke je takmer 835-tisíc osôb. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR neustále ubezpečuje, že očkovanie je bezpečné a predstavuje jedinú cestu von z pandémie, ktorá našu krajinu sužuje od minuloročného marca. Rezort najnovšie vyzdvihol čistotu mRNA vakcín.

Reportáž z vakcinačného centra

REPORTÁŽ z vakcinačného centra: Všetko fičí ako v úli! Denne zaočkujú tisícky ľudí, večer sa začína šou (Zdroj: Topky/Maarty)

„Ak vám niekto povie, že si do seba nechce nechať "pichať chémiu", opýtajte sa ho, či vie, z čoho sa táto vakcína skutočne skladá a z čoho sa skladal jeho posledný nákup v potravinách,“ napísalo ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti.

„Bežná sladkosť má viac chémie ako vakcína proti covidu,“ skonštatoval rezort vo svojom príspevku. Ako uviedol, mRNA vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech obsahujú len 30 mikrogramov účinnej látky,  teda 0,00003 gramu. V prípade Moderny je to 100 mikrogramov. „mRNA sa v tele po pár dňoch rozpadne,“ dodalo ministerstvo.

Bežná sladkosť má viac
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/MZ SR)

Rezort pre porovnanie pripomenul, že jedna tableta ibuprofénu obsahuje 400 miligramov účinnej látky, teda 0,4 gramu.

„Väčšinu obsahu vakcín proti covidu tvorí sterilná voda. Okrem nej sa vo vakcíne nachádzajú tuky (napr. cholesterol), cukor a tlmivý roztok, ktorého súčasťou sú bežné soli, slabé kyseliny alebo stabilizátor kyslosti,“ informovalo MZ SR.

Viac o téme: ZdravieOčkovanieVakcínaPrevenciaKoronavírusCovid19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu