Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Deň víťazstva nad fašizmom: NAŽIVO Lídri si uctili obete vojny! Smer obvinil koalíciu z obludnej rusofóbie

Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas pietneho aktu kladenia vencov. Zobraziť galériu (23)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas pietneho aktu kladenia vencov. (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová sa zúčastnila na Pietnom akte na Slavíne pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom. Svoju úctu obetiam vyjadrili aj viacerí politickí lídri. Hladinu rozčeril opozičný Smer-SD, ktorý na sociálnej sieti napísal, že rusofóbia vo vládnej koalícii nadobudla obludné rozmery a Rusko je absurdne obviňované z rozpútania druhej svetovej vojny.

Prezidentka si uctila obete 2. svetovej vojny (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Vojnové generácie za cenu nesmiernych obetí a nepredstaviteľného utrpenia zachránili svet. Naši dedovia a staré mamy, pradedovia a ich rovesníci a rovesníčky v Rusku, na Ukrajine, v Rumunsku a ďalších krajinách, ktorí oslobodzovali naše dediny a mestá, rovnako ako generácia mužov a žien vo Veľkej Británii, vo Francúzsku, v USA, v Kanade a ostatných krajinách protihitlerovskej koalície, našli v sebe toľko sily, odvahy a odhodlania, že so zbraňou v ruke bojovali za spravodlivú a posvätnú vec. Za toto im nikdy nebudeme môcť byť dostatočne vďační. Česť ich pamiatke!," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá si Deň víťazstva nad fašizmom pripomenula na Slavíne, kde je pochovaných 6 845 vojakov Červenej armády padlých pri oslobodzovaní Bratislavy.

Predseda parlamentu zdôraznil potrebu pripomínať si historické míľniky. "Na Slavín chodím možno už od piatich-šiestich rokov, už ako pionierov nás sem nahnali. Cez to všetko si uvedomujem, akú vďaku by sme mali prejaviť týmto padlým hrdinom, ktorí nás v 1945 oslobodili," skonštatoval.

VIDEO Vyhlásenie predsedu Národnej rady Borisa Kollára po pietnom akte na Slavíne

Vyhlásenie predsedu Národnej rady Borisa Kollára po pietnom akte na Slavíne (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Rusofóbia vo vládnej koalícii nadobudla obludné rozmery, tvrdí Smer-SD

Strana Smer-SD považuje tento sviatok za dôležitý a bude sa k nemu vždy hlásiť. "Preto si predstavitelia strany tradične uctili obete a poklonili sa hrdinom druhej svetovej vojny na Slavíne," spresnili. Ďalej strana vyhlásila, že keď sa stane súčasťou vládnej koalície, bude klásť dôraz na to, aby sa v slovenskej spoločnosti neprekrúcal význam Sovietskeho zväzu a jeho Červenej armády pri definitívnej porážke fašizmu.

Robert Fico o rozhodujúcej úlohe Červenej armády pri víťazstve nad fašizmom (Zdroj: FB/Robert Fico)

"Strana SMER - SD považuje Deň víťazstva nad fašizmom za dôležitý sviatok, ku ktorému sa bude vždy hlásiť. Preto si predstavitelia strany tradične uctili obete a poklonili sa hrdinom 2.svetovej vojny na Slavíne. Úcta k hrdinom Červenej armády je o to aktuálnejšia, že rusofóbia vo vládnej koalícii nadobudla obludné rozmery a Rusko je absurdne obviňované z rozpútania 2.svetovej vojny. Keď sa strana SMER - SD stane súčasťou vládnej koalície, bude klásť dôraz na to, aby sa v slovenskej spoločnosti neprekrúcal význam Sovietskeho zväzu a jeho Červenej armády pri definitívnej porážke fašizmu," napísala opozičná strana Smer-SD na sociálnej sieti.

Predseda Smeru-SD Robert Fico vyzýva vládu, aby napravila "hrubú chybu, ktorú urobila v rusko-slovenských vzťahoch, keď vyhostila ruských diplomatov zo SR. Vláda SR sa smiešne a amatérsky zapojila do českej predvolebnej kampane a vyhostením troch ruských diplomatov významne poškodila slovensko-ruské vzťahy s vážnymi dôsledkami do budúcnosti". Požaduje vrátiť slovensko-ruské vzťahy do pôvodného stavu a vytvoriť všetky podmienky pre návrat slovenských a ruských diplomatov.

Deň víťazstva nad fašizmom:
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: FB/SMER-SD)

Podpredseda Národnej rady SR Juraj Blanár uviedol, že život v mieri nie je samozrejmosť, ale hodnota, ktorú si treba vážiť. "Tieto výročia si musíme pripomínať každoročne s vďakou všetkým tým, ktorí sa pričinili o našu slobodu a ktorí aj položili vlastné životy. Treba vyjadriť vďaku osloboditeľom, Červenej armáde, Prvému česko-slovenskému armádnemu zboru a ďalším, ktorí bojovali za slobodu našej vlasti," zdôraznil

Vyjadril vďaku všetkým tým, ktorí sa pričinili o slobodu a položili vlastné životy. "Pevne verím, že veľa ľudí aj napriek súčasnej situácii si tento deň pripomenie. A preto by žiaden pamätník na území Slovenska nemal ostať zabudnutý a nepovšimnutý. A vôbec to nemusia byť len veľké oslavy, ale stačí krátke zastavenie pri pamätníku, zamyslenie nad obeťami a nad tým, čo pre nás znamená mier," podotkol.

VIDEO Priamy účastník bojov SNP, pán Karol Kuna (94), spomína na pocity po kapitulácii nemeckých vojsk

Priamy účastník (94) bojov SNP spomína na pocity po kapitulácii nemeckých vojsk (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Úctu na Slavíne vzdali aj minister obrany Naď a minister vnútra Mikulec

"Dnešný štátny sviatok - Deň víťazstva nad fašizmom je o všetkých hrdinoch - obyčajných ľuďoch, ktorí navzdory vojny, násiliu a smrti nestratili nádej, že jedného dňa sa toto utrpenie skončí. Ďalším generáciám vybojovali nesmierne cennú hodnotu – slobodu, a to aj za cenu straty vlastného života. História nás učí, aké hrôzy môže spôsobiť nenávisť v akejkoľvek forme. Preto je potrebné pripomínať si naše dejiny a rázne odmietať tlejúce uhlíky extrémizmu," uviedol minister obrany Jaroslav Naď.

Deň víťazstva nad fašizmom:
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

"Je smutné, že sa v dnešnej dobe nájdu ľudia, ktorí popierajú všetky zverstvá, ktoré fašizmus a nacizmus napáchali. Extrémizmus predstavuje ohrozenie pilierov a podstaty demokracie. Popiera práve to, za čo naši predkovia bojovali. Pomáhať v tejto oblasti formou prevencie je jedna z úloh odboru prevencie kriminality MV SR. V spolupráci s expertmi z občianskej spoločnosti pravidelne organizujú online webináre pre žiakov a študentov základných a stredných škôl. Ich cieľom je informovať mládež o rizikách a negatívnych vplyvoch hoaxov, dezinformácií a nenávistných prejavov. Počas šiestich mesiacov bolo zrealizovaných 66 webinárov na tieto témy pre viac ako 2 300 účastníkov," vyjadril sa minister Roman Mikulec.

Deň víťazstva nad fašizmom:
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: FB/Roman Mikulec - minister vnútra SR )

Deň víťazstva nad fašizmom:
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: FB/Roman Mikulec - minister vnútra SR )

Vence položili aj minister Korčok s ruským veľvyslancom a primátorom Bratislavy

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok už spolu s ruským veľvyslancom Igorom Bratčikovom a primátorom hlavného mesta Matúšom Vallom položili 7. mája kytice kvetov k pomníku dvoch mladých vojakov Ivana Gorjonova a Nikolaja Finuškina na Malom Slavíne.

"Dňa 8. mája 2021 si pripomíname 76. výročie ukončenia druhej svetovej vojny v Európe – najničivejšieho konfliktu v dejinách ľudstva. Tak ako si ctíme hrdinov Slovenského národného povstania, nášho domáceho i zahraničného odboja, 1. česko-slovenského armádneho zboru, nezabúdame ani na príslušníkov všetkých národov, ktorí bojovali v radoch sovietskej armády a rumunskej armády a pri oslobodzovaní nášho územia položili svoje životy. Spolu s primátorom Bratislavy a ruským veľvyslancom sme sa dohodli, že si takto symbolicky uctíme pamiatku dvoch mladých vojakov, ktorí zahynuli pri oslobodzovaní nášho hlavného mesta," vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.

VIDEO Vyhlásenie prezidentky po pietnom akte

Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej po pietnom akte (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ivan Korčok si uctil
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: FB Ivan Korčok)

Pomník sa nachádza v lesnom areáli nad Račou a miesto je nazvané Malý Slavín. V súčasnosti prebieha revitalizácia a rekonštrukcia tohto obľúbeného výletného miesta vrátane pomníka v spolupráci s veľvyslanectvom Ruskej federácie v Bratislave. Táto spolupráca vyplýva z medzištátnej dohody o starostlivosti o pamätníky a vojnové hroby. Je našou morálnou povinnosťou zachovávať pamiatku na tých, ktorí položili svoje životy za oslobodenie našej vlasti v roku 1945, dodal komunikačný odbor ministerstva zahraničných vecí.

Deň víťazstva nad fašizmom:
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: FB/Ivan Korčok)

SaS: Ukončením vojny sa viaceré národy postavili dovtedy nepredstaviteľnému zlu

Ukončenie druhej svetovej vojny považuje SaS za dôležitý okamih moderných dejín, keď sa viaceré národy spolu postavili dovtedy nepredstaviteľnému zlu. Koaličná strana to uviedla pri príležitosti 76. výročia ukončenia druhej svetovej vojny.

"Druhá svetová vojna znamenala smrť pre viac ako takmer 50 miliónov ľudí. Surové vraždenie desiatok miliónov civilistov, špeciálne Židov, nevyčísliteľné škody na majetku a kultúrnom dedičstve ľudstva sa vryli do pamäti ľudí. Je našou morálnou povinnosťou pripomínať si, aké dôsledky so sebou nesie, ak bezhlavo uveríme nejakej ideológii," poznamenal podpredseda Národnej rady (NR) SR Milan Laurenčík (SaS). Zdôraznil, že spomienka na deň ukončenia druhej svetovej vojny je najmä spomienkou na všetkých našich osloboditeľov, ktorí bojovali za slobodu a ľudskosť.

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (23)
Branislav Gröhling  (Zdroj: FB/Branislav Gröhling - Vzdelanie je budúcnosť krajiny)

Tento deň by sa nikdy nemal stratiť medzi ostatnými sviatkami a voľnými dňami v našich kalendároch, myslí si šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS). "Na našu minulosť nesmieme zabudnúť, aby sa hrôzy nacizmu už nikdy neopakovali. Za mier a relatívne pokojný život, ktorý dnes žijeme, vďačíme práve našim predkom a ich spojencom. Česť ich pamiatke," uzavrel minister na sociálnej sieti.

Mier ani v súčasnom svete nie je samozrejmou hodnotou

Možno hovoriť o historickom šťastí, že Slovensko dnes patrí do bezpečnejšej časti sveta. Predseda poslaneckého klubu hnutia OĽANO Michal Šipoš to uviedol pri príležitosti sobotného Dňa víťazstva nad fašizmom. Každý by mal podľa neho urobiť všetko preto, aby sa vojnové hrôzy neopakovali. TASR o tom informoval Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

„Zmyslom tohto dňa okrem iného je, aby sme si pripomenuli, aké zhubné následky majú šialené ideológie neznášanlivosti a rasizmu. Na konci tohto vojnového besnenia zostali milióny mŕtvych a zbedačené krajiny. Každý v rámci svojich možností by mal urobiť všetko pre to, aby sme my a naše deti nemuseli nikdy vojnové hrôzy zažívať,“ vyhlásil Šipoš.

Michal Šipoš
Zobraziť galériu (23)
Michal Šipoš  (Zdroj: SITA/Úrad vlády SR)

Poslankyňa Anna Andrejuvová (OĽANO) si myslí, že zvlášť mladej generácii treba pripomínať, že keby pred 76 rokmi zvíťazil nacizmus, v Hitlerovom zvrátenom svete by Slovensko svoje miesto nemalo, rovnako ako ostatné slovanské národy, ktoré mali byť postupne zotročené a vyhladené. "Preto nikdy nesmieme zabudnúť, komu za našu existenciu a mier vďačíme. Vďačíme za to všetkým, ktorí mali tú silu a odvahu postaviť sa nemeckému nacizmu na odpor, čo znamenalo nasadiť vlastný život,“ vyhlásila.

Hnutie OĽANO zároveň pripomenulo, že presadilo symbolické ocenenie žijúcich účastníkov boja za oslobodenie finančným príspevkom. Podporili ho všetci prítomní poslanci naprieč politickým spektrom.

Pri Pamätníku SNP v Banskej Bystrici si pripomenuli ukončenie 2. svetovej vojny

Eufória, ktorá prišla po ukončení druhej svetovej vojny, bola v Európe obrovská. Pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom a 76. výročia ukončenia druhej svetovej vojny to v sobotu povedal generálny riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev. „Vidieť to aj z filmových záberov, ktoré vtedy vznikli. Snáď nebolo človeka, ktorý by sa neradoval. Ľudia dúfali, že ľudstvo zmúdrelo a už žiadne vojny nebudú,“ spomenul.

Ako dodal, po tejto vojne však prišli ďalšie. „V Európe a aj vo svete je zaujímavé, že tie vojny po druhej svetovej priniesli viac obetí ako druhá svetová vojna. Akoby sme boli nepoučiteľní, čo môžeme vidieť aj v tejto dobe. Zbrane neumĺkli a je nepochopiteľné, že vojnové konflikty pretrvávajú,“ poznamenal.

NIKDY NEZABUDNEME Dnes som si uctil v Múzeu SNP v Banskej Bystrici všetkých, ktorí svojou odvahou a statočnosťou aj za...

Uverejnil používateľ Peter Pellegrini Sobota 8. mája 2021

„Ani náhodou neprajem mladým ľuďom, aby zažili to, čo museli zažiť ich starí alebo prastarí rodičia počas vojny. Niektorí hovoria, že je od nej tak dlhý čas, že mladí ľudia si nevážia slobodu a demokraciu. Liečiť tú nevedomosť šokom však nepovažujem za dobré,“ zdôraznil s tým, že Múzeum SNP v Banskej Bystrici je tu na to, aby tieto udalosti verejnosti pripomínalo a približovalo. „Nedá sa to však ľuďom nanútiť a ani to nechcem,“ zhrnul.

Na sobotnom pietnom akte kladenia vencov pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom sa pri banskobystrickom Pamätníku SNP zúčastnil aj poslanec Národnej rady SR Peter Pellegrini. „Dnešný deň je dôležitý z viacerých pohľadov. Nie je to len pripomínanie si histórie, ktorá bola tragická a dramatická. Je to aj pripomenutie si faktov, čo sa vtedy počas týchto rokov dialo. Hlavne, treba zdvihnúť varovný prst, že sme svedkami akoby straty historickej pamäte,“ uviedol s tým, že postupne vymierajú tí, ktorí nám ešte môžu z očí do očí povedať, čo sa v minulosti dialo.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Zvykne sa hovoriť, že svet bude vtedy čeliť ďalšej vojne, keď vymrie posledný človek, ktorý si pamätá tú predchádzajúcu. My už pomaly do tohto obdobia ideme,“ podotkol. „Aby sme sa teda vyvarovali tomu, že sa vrátia tie hrozné časy, je dôležité, aby sme na seba prevzali štafetu. A aj potom, keď medzi nami nebude ani jeden veterán, aby sme mladej generácii o vojne vedeli pútavo rozprávať. Aby všetci pochopili, že sa musíme správať tak, aby sa vojnové udalosti viac nevrátili,“ ukončil.

Na spomienkovom programe sa Banskej Bystrici zúčastnil aj štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus. „Je dôležité, že sa 8. mája stretneme a zaspomíname si na to, ako sme porazili fašizmus. Je kľúčové zdôrazniť, že boli desiatky miliónov obetí a že to bola tragédia, ktorá sa už nikdy nesmie opakovať,“ pripomenul.

Hrôzy druhej svetovej vojny presahujú našu predstavivosť

Hrôzy druhej svetovej vojny presahujú našu predstavivosť. Koaličná strana Za ľudí to uviedla na sociálnej sieti pri príležitosti 76. výročia od ukončenia druhej svetovej vojny. Strana pripomenula, že vojna priniesla smrť až 60 miliónom ľuďom. "Či už to bolo v mene zvrátenej ideológie a nenávisti alebo v hrdinskom boji za slobodu, každá smrť je tragédiou," spresnila.

Strana upozornila, že v bojoch padli tisícky vojakov zo Slovenska, v koncentračných táboroch zavraždili 60.000 slovenských Židov. Desaťtisíce ľudí boli zmrzačené, mučené a prišli o všetko, čo mali. "Nenávisť zanecháva za sebou len spálenú zem, vojna je memento, ktoré sa nesmie zopakovať. Mier nie je samozrejmosť," poznamenala vicepremiérka a predsedníčka strany Veronika Remišová.

Ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej dávajú posledné dni nádej, "že tak, ako ľudstvo svojho času porazilo vo vojne nenávistnú ideológiu, porazí napokon aj zákerného nepriateľa, ktorým je dnes vírus".

Viac o téme: 8.májUctenieBratislavaIvan KorčokMatúš ValloIgor Bratčikov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu