Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sudkyňa rozhoduje o osude zadržaných počas akcie Venal 6: Do väzby pôjde zatiaľ sedem osôb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Pamela Záleská od štvrtka (6. 5.) aj v piatok postupne rozhoduje o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) väzobne stíhať 11 obvinených v rámci protidrogovej akcie Venal 6.

Zatiaľ sudkyňa rozhodla po uskutočnených výsluchoch, že väzobne bude stíhaných sedem osôb. Výsluchy potrvajú v piatok do 18.00 h. V piatok sudkyňa zatiaľ vykonala výsluchy troch obvinených – Miroslava G., Petra K. a Tomáša M., ktorých vzala do tzv. preventívnej väzby a neprijala ponúkané písomné sľuby obvinených a ani iným spôsobom ich väzbu nenahradila. Všetci traja obvinení podali sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd (NS) SR.

Po štvrtkovom výsluchu piatich obvinených sudkyňa rozhodla, že traja obvinení Dušan C., Miloš K. a Ondrej K. boli vzatí do väzby z dôvodov možného pokračovania v trestnej činnosti, teda tzv. preventívnej väzby. Róbert G. bol vzatý do väzby z dôvodov útekovej väzby aj preventívnej väzby. Ďalšiemu obvinenému, Milanovi A., bola preventívna väzba nahradená dohľadom probačného a mediačného úradníka. V jeho prípade je rozhodnutie právoplatné, keďže v piatok prokurátor vzal sťažnosť späť.

Rovnako je právoplatné aj rozhodnutie v prípade Róberta G., keďže obvinený proti uzneseniu súdu sťažnosť nepodal. Ostatní traja obvinení podali vo štvrtok proti rozhodnutiu sudkyni Záleskej o ich vzatí do väzby sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať  NS SR.

Prokurátor podal návrh na väzobné stíhanie obvinených v stredu (5. 5.) večer. Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila v utorok v súvislosti s drogovou trestnou činnosťou dovedna 16 osôb. V rámci akcie Venal 6 zasahovala od skorých ranných hodín v Seredi a ďalších častiach Slovenska. Pôvodne vyšetrovateľ obvinil 16 osôb zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi.

Akcie Venal 1 až 6 boli zamerané na rozsiahlu protidrogovú činnosť v regióne Serede, Galanty a Trnavy. Sú pokladané za najrozsiahlejšie akcie v histórii SR zameraných na boj s drogovou trestnou činnosťou páchanou zločineckými skupinami.

Viac o téme: RozhodnutieVäzbaZadržaníObvinenie Súd Venal 6
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu