Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Dobré správy! Vakcínou Pfizer a Moderna sa už môžu očkovať aj ľudia nad 50 rokov

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský Zobraziť galériu (3)
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Očkovať vakcínami proti koronavírusu sa po novom môžu už aj osoby nad 50 rokov. Ako informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, hlavným dôvodom je objem dodaných vakcín a tiež zvýšenie očkovacích kapacít.

MZ SR uviedlo, že do konca mája by na Slovensko malo prísť viac ako 1,53 milióna dávok vakcín. Najviac by ich malo byť od konzorcia Pfizer/BioNTech, a to viac ako 1,04 milióna vakcín.


Veľký PREHĽAD o očkovaní: Prečo ešte nemám termín a ako dlho budem čakať? Pozrite si odpovede na najdôležitejšie otázky


Pfizer zrejme dostanú aj ľudia nad 50 rokov, minister zdravotníctva nevylúčil, že vakcínu si budeme môcť vybrať (Zdroj: Topky/Vladimír Anjel)

Vakcínu si zatiaľ vybrať nemôžeme

"Doteraz sa týmito vakcínami očkovala veková skupiny od 60 rokov a chronicky chorí pacienti. Mladší ako 50 rokov sa môžu registrovať na očkovanie vakcínou AstraZeneca. Aktuálne nie je možný výber vakcíny," uviedol rezort.

KORONAVÍRUS Dobré správy! Vakcínou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: MZ SR)

K výberu vakcín sa včera vyjadril aj minister zdravotníctva. "Tá možnosť je stále v hre, len keď si pozriete ten zoznam vakcín, ktorú si asi vyberú všetci?" Zvýšený záujem na Slovensku je práve o vakcínu Pfizer. "Pokiaľ bude situácia taká, že vakcíny Pfizer budeme mať dosť aj v treťom kvartáli, tak túto možnosť nevylučujem," dodal Lengvarský na margo možného výberu vakcín. "Budeme robiť všetko preto, aby kolektívna imunita bola čo najvyššia," uviedol Lengvarský. 

Sprievod sa už môže registrovať

Od štvrtka je tiež možná registrácia sprievodu osoby nad 70 rokov cez upravený registračný formulár. Nový formulár umožňuje zadať pri registrácii seniora aj rodné číslo sprievodu. Platí, že sprievodca sa môže zaregistrovať v prípade, že sa senior očkuje prvou dávkou. MZ SR vysvetlilo, že sprevádzajúca osoba musí byť vo veku od 18 rokov a dostane rovnakú vakcínu ako senior, ktorého na očkovanie sprevádza.

Tiež dodalo, že očkovaní budú v rovnakom centre a v rovnakom čase, pričom im systém automaticky pridelí po sebe nasledujúce termíny. Termín na očkovanie druhou dávkou dostanú automaticky v rovnakom režim. Teda pôjde o totožné miesto a po sebe nasledujúce termíny. O dátume, čase a mieste očkovania budú obaja, čiže senior aj sprievod, informovaní štandardným spôsobom, teda dostanú informačnú SMS a mail.

Viac o téme: OtvorenieRegistráciaMinisterstvo zdravotníctvaKapacityPfizerModerna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu